Menü
Kedvencek

Sportos, modern, fiatalos karórák – nem egynyári használatra
Az AZTORIN órák bemutatása

Kolozsy Attila
Kolozsy Attila | 2020. november 15.

Ma, amikor az óramárkák tobzódó sokszínűsége könnyen zavarba ejti az óraválasztás előtt álló vásárlót, könnyen hihetnénk, hogy már nincs olyan ár- és minőségi szegmens, ami ne volna kitöltve, hiszen szinte bármit választhatunk, bármennyiért.
A hosszú ideig érlelt dizájnterveket egycsapásra lemásolják az olcsó tömegtermékek, külső jegyeikben legalábbis, de beltartalmukban persze messze elmaradva az eredetiktől.

Egy karóra azonban nem csupán külsőség. Egy karóra értékét, tartósságát nagyon sok egyéb szempont is befolyásolja.

A kiválasztáskor pedig magunknak kell mérlegelnünk, hogy mit tartunk fontosnak, és miről vagyunk hajlandók lemondani; mert ha nem korlátlan az az összeg, amit órára kívánunk fordítani, valószínűleg szükséges lesz döntenünk valamilyen irányban.

Könyvjelző

Tartalomjegyzék:

Márka és minőség

Sajnos a kettő nem ugyanaz.

 

Ha egy márkanév közismert, az nem jelenti azt, hogy a minősége is kiváló; csupán azt, hogy az árába az átlagosnál nagyobb marketingköltséget építettek be.

 

Ha egy dizájnóra/divatóra sokat reklámozott, de az ára kedvező, akkor bizonyos, hogy a gyártási költségeket faragták le a lehető legjobban: olcsóbb szerkezetek, és még olcsóbb anyagok használatával.

 

Úgy is fogalmazhatunk: ha igazán jó ár/érték arányú órát keresünk, azt nem a sokat hirdetett, közismert márkanevek között fogjuk megtalálni.

 

A részletek mindent elárulnak: nem a szín számít, nem a forma, és nem is a méret, hanem az, ahogyan a fény visszaverődik az anyagon.

A részletek mindent elárulnak: nem a szín számít, nem a forma, és nem is a méret, hanem az, ahogyan a fény visszaverődik az anyagon.

 

A dizájn értéke

A közismert divatmárkák egymással versenyezve mutatják be újabbnál újabb kreációikat. Így van ez a kifutókon, és így van ez az órák között is. Az, hogy ezek az órák a külsőről, a megjelenésről, a meghökkentésről szólnak, természetes. Azonban ezek a megoldások nem olcsók; egy különleges szíj, egy karakteres számlap, egy merész tokforma bizony lehet igen egyedi, és lehet igen magas az előállítási költsége is – ebben az esetben ezek a külsőségek adják az óránk értékét.

 

Egy Aztorin legnagyobb, kézzel fogható előnye, hogy olyan minőségű és tömörségű anyagból készül, amelyet más márkáknál csak többszázezres árcímkével ellátva találunk.

Egy Aztorin legnagyobb, kézzel fogható előnye, hogy olyan minőségű és tömörségű anyagból készül, amelyet más márkáknál csak többszázezres árcímkével ellátva találunk.

 

Természetes hát, ha a szerkezet, a tok, az illesztések, tehát mindaz, amitől egy óra igazi óra volna, olcsóbbításra kerülnek.

 

Ez a divatmárkák szempontjából azonban nem probléma, mert a kollekciók évszakonként változnak, és nem is cél, hogy valaki évek múltán is ugyanazt az órát viselje. Ilyen a műszaki kialakítása, és ilyen az alkatrészutánpótlása is: bizonyos alkatrészek egyáltalán nem, de még a gyári szíjak sem rendelhetők évek múltán. A jelszó ez: tessék újat vásárolni, mert már van jóval divatosabb, dizájnosabb, menőbb.

 

Ha tehát nem erre a nyárra, nem 1-2 évre keresünk órát, akkor jobb, ha másfelé tekintünk.

 

AZTORIN Karóra, Férfi, Sport család, 173551
preload

Merész fellépés tökéletes arányérzékkel

A kategóriájában egyedülálló minőséget kínáló AZTORIN stílusában is kiemelkedő: fekete-rózsaarany színeihez ízléssel adagolnak némi pirosat, és részletgazdag, aprólékosan kidolgozott számlappal mutatják meg, hogyan képzelnek el egy mai, modern, fiatalos dinamizmust sugárzó, felsőkategóriás megoldásokat alkalmazó karórát.

Egy AZTORIN legnagyobb, kézzel fogható előnye, hogy olyan minőségű és tömörségű anyagból készül, amelyet más márkáknál csak többszázezres árcímkével ellátva találunk; és ez kiérződik a tok súlyából, fényéből, tapintásából azonnal, és egyértelműen.

Azt pedig, hogy komoly, felelősségteljes, hosszú távra készülő órával van dolgunk, a professzionális anyagon és megmunkáláson túl az is mutatja, hogy egy AZTORIN óraüvege csak és kizárólag teljes mértékben karcálló, erős, vastag, nyomásnak, ütésnek, intenzív napi használatnak is ellenálló zafírkristályból készülhet.

A hosszú alkatrészutánpótlási periódus, és a 4 éves, ápoló karbantartással, baleseti károkra vonatkozó kiterjesztéssel kiegészített Roger’s Prémium Garancia+ már csak ráadás ezekhez a magas értékű, nem mindennapi karórákhoz.


Termékadatlap » Teljes modellcsalád »

Mitől jó egy karóra?

Nem a külsőségektől.

 

A szerkezetek között hatalmas különbségek vannak, és egyértelmű, hogy a kisebb szériás svájci szerkezetek teljesen más elvek alapján kerülnek megtervezésre és megépítésre, mint a japán/ázsiai, tömeggyártással készülő társaik. (Azonban vigyázat: a svájci szerkezetek sem egyformán jók!)

 

A szerkezet tehát magas értéknövelő, de van, ami ennél is fontosabb.

 

És ez az anyagminőség.

 

Az anyagminőség és a gondos kidolgozás félhomályban is érzékelhető; az érintés sokkal kevésbé képes becsapni bennünket, mint a szemünk.

Az anyagminőség és a gondos kidolgozás félhomályban is érzékelhető; az érintés sokkal kevésbé képes becsapni bennünket, mint a szemünk.

 

Egy kommersz karóra műanyagból, vagy fémnek látszó rézötvözetből készül (pl. Daniel Klein, Mark Maddox). Ez az anyag kopik, rozsdásodik, egy cseppet sem tekinthetünk rá minőségiként.

A nemesacél egyértelmű előrelépés az előzőekhez képest, de messze nem egyforma: a könnyű, hajtogatott, lemezes kivitel sem érzetre, sem tartósságra nem az igazi, de a divatmárkák jó része ezt alkalmazza, mert jóval olcsóbb, mint a tömör anyagok.

 

De ne higgyük, hogy a tömör nemesacél már minden óránál azonos: akik ismerik azt az érzést, hogy egy fémszíj húzza a szőrt a csuklójukon, azoknak vagy lemezes szíjuk van, vagy olyan, aminek a belső, alsó kiképzésére, csiszolására már nem fordítottak kellő figyelmet.

 

Egy szépen megmunkált tömör acélszíj sokat elmond az adott márkáról – de igen komoly árdrágító tényező is egyben. Az anyagon túl tehát nagyon lényeges, hogy milyen annak a kidolgozása.

 

A nemesacél mellett a titánium is kiváló anyagnak számít, de csak abban az esetben, ha a kiviteli minősége és tömörsége is mgefelelő.

A nemesacél mellett a titánium is kiváló anyagnak számít, de csak abban az esetben, ha a kiviteli minősége és tömörsége is mgefelelő.

 

A konstrukció, a megtervezettség, a belső kialakítás, a rezgésmentesítés, a tömítettség olyan szempontok, amelyek ugyancsak rendkívül fontosak. Nem, nem befolyásolják az óra kinézetét, de a napi használatot, azt, hogy mennyire lesz alkalmas az óránk biciklizésre, motorozásra, túrázásra, sportolásra, azaz milyen ellenállóképességgel rendelkezik a külső behatásokkal szemben, bizony nagyon is.

 

Fontos tehát, mindennél fontosabb, hogy olyan órát válasszunk, amely nem csak megfelel az ízlésünknek, de az órával szemben támasztott igényeinknek is.

 

A vásárláskor nem szokott felmerülni, de egyáltalán nem elhanyagolható, hogy milyen az óra szervizháttere, alkatrész-utánpótlása, mert utólag nem jó szembesülni azzal, hogy egy elhasználódott szíj, egy összetört üveg, vagy egy cserélendő gumitömítés beszerzése lehetetlen, vagy arra hónapokat, vagy egy évet is várni kell. Ilyen szempontok alapján emeltük ki azokat a márkáinkat, amikre tudunk, merünk 4, vagy akár 5 év jótállását is vállalni, a hagyományos 1-2 év helyett.

 

AZTORIN Karóra, Férfi, Sport Limited család, 173553
preload

Sorszámozott különlegesség titániumból

Az AZTORIN kollekciójának csúcsán professzionális kivitelű különlegességeket találunk, melyek minőség, kivitel, anyaghasználat és megjelenés szempontjából is kimagasló értéket képviselnek.

A Sport Limited széria darabjai kis számban készülnek, mindegyikük egyedi sorszámmal ellátva.

Az órák anyaga teljes egészében tömör titánium – a hajtogatott, lemezes megoldásokkal szemben (amit ismert márkák is előszeretettel alkalmaznak), jóval erősebb, tartósabb; gyakorlatilag örök darabak tekinthető.

A mattírozott üvegráma visszafogottsága tökéletesen egyezik a titán semlegességével. A rámán a megszokottól eltérően nem kiabáló logarlécbeosztást találunk, hanem gravírozott számjegyeket, ami újfent az óra hivalkodástól mentes megjelenését erősíti.

Az óraüvegként szolgáló, tükröződéscsökkentő réteggel ellátott zafírkristály nem csak életre szóló karcállóságot, de rendkívül tiszta, éles és élethű részletességet képes mutatni: így kap a számlap minden apró részlete különösen nagy hangsúlyt.

A számlapon sem polírozással, fényes felületekkel és csillogással kívánnak hatást elérni, hanem aprólékossággal: a számlap alapmintázata kifejezetten szembetűnő.

Ez a mintázat az autóiparban, versenysportokban egyre jobban elterjedő karbonszálra emlékeztet, egészen fenomenális formában megjelenítve ezt a különleges, twill szövésű anyagmintát.

A karbon szál fémekhez képest kisebb tömege rendkívüli ellenállóképességgel és magas szakítószilárdsággal párosul, így karosszéria-elemek, pilótakabinok, versenyfékek és más autóalkatrészek készülnek belőle; egyes luxusautókban 100,000 szálnál többet is felhasználnak, és akár több száz elem készül ebből az anyagból.

Érdekesség még, hogy a szövési irány, amellyel a szálakat eggyé szövik, korántsem csupán optikai szerepet tölt be, hanem azt is befolyásolja, hogy az anyagot érő fizikai erőket hogyan fogják fel és terelik el.

A Sport Limited számlapján a világos és sötét színek közé némi kéket is csempésztek: a központi másodpercet és a segédszámlapok mutatóit is erre a színre festették.
A szemfülesek pedig felfedezhetik, hogy az egyébként ugyancsak remekbeszabott egész óra jelző indexek mindegyikének végében hasonlóképp feltűnik az előbbi kék szín.

Végére maradt az órát működtető szerkezet, ami a Citizen 0520 Miyota megfelelője stopperfunkcióval, 24 órás mutatóval és dátumkijelzéssel és olyannyira energiatakarékos működéssel, ami 5 évnyi folyamatos használatot is lehetővé tesz egy gombelemmel.

A Sport Limited számtalan értékes extrájának megkoronázásaképp egy pompás cipzáras szövetdoboz is jár az órához, amelyben az óra mellett egy további bőrszíjat is találunk, háromrétegű borjúbőrből elkészítve, és – természetesen – kék színű varrással ellátva.


Termékadatlap » Teljes modellcsalád »

Mit válasszunk?

Könnyű kimondani, hogy egy jó svájci órát, azonban ezek árai számottevően magasabbak.

 

Ez persze nem csoda, hiszen az olcsó távol-keleti gyártással szemben (mert ne legyenek illúzióink: az amerikainak, olasznak, franciának, németnek, dánnak mondott órák szinte kivétel nélkül kínai, thaiföldi, hongkongi üzemekben kerülnek összeszerelésre, egyszerű japán óraszerkezetekkel), a szakképzett svájci munkaerő jóval drágább.

Ugyanilyen jelentőségű különbség, hogy az óraszerkezetek felépítése, műszaki kialakítása, javíthatósága teljesen más szintet képvisel – már amennyiben jól választunk, és megint csak nem a reklámoknak hiszünk.

 

Azonban döntenünk kell, mert ugyan a dizájnórákkal közel azonos árért is választhatunk svájci alternatívát, azonban nyilvánvalóan egyszerűbb megjelenésű órát kapunk, hiszen a beltartalma, gyártási költsége jóval drágább.

Ha pedig mind a külcsín, mind a szerkezet, mind a kialakítás elsőrangú, bizony többszörös árat kell fizetnünk egy középkategóriás svájci óráért.

 

Az AZTORIN azért nagyon jó választás, mert páratlan minőséget kínál, ha nem is alacsony, de kedvező, értékarányos ár mellett.

Az AZTORIN azért nagyon jó választás, mert az órák többsége van olyan masszív és erős, hogy univerzálisan használható legyen.

Az AZTORIN azért nagyon jó választás, mert modern, dinamikus megjelenésével azonnal képes meghódítani a fiatalokat, de a sportos, aktív középkorúakat, vagy akár az idősebbeket is.

 

Ha egy AZTORIN karórát kézbe veszünk, azonnal érezni fogjuk azt a mellbevágó különbséget, ami közte és egy japán vagy dizájnóra között van.

 

Pontos illesztések, minden részletre kiterjedő aprólékos kidolgozás, komoly minőségérzet, és természetesen: karcálló üveg, mint kivétel nélkül minden Aztorin karórán.

Pontos illesztések, minden részletre kiterjedő aprólékos kidolgozás, komoly minőségérzet, és természetesen: karcálló üveg, mint kivétel nélkül minden Aztorin karórán.

 

A tokok, fémszíjak nikkelmentes, tömör, ragyogóan megmunkált nemesacélból készülnek, és ha nem is a luxuskategóriát idézőn, de ebben az árkategóriában semmivel sem összevethető módon.

 

Az órák üvege karcálló zafírkristály: nem minerálüveg, nem zafír felületkezelésű K1, hanem valódi zafírkristály, amely hétszer keményebb, mint az acél, és ötször keményebb, mint a „karcállónak” mondott minerálkristály.

 

Miért nincs ilyen üveg a többi hasonló árú és megjelenésű órán? Mert egy nagyobb méretű, sportos, és vízálló órába nem lehet (pontosabban nem volna szabad) vékony üveget tenni: ide már vastagság kell, azonban ez olyan mértékű árnövelő tényező, hogy ötszámjegyű összegért gyakorlatilag lehetetlen ilyet találni. (Vagy ha mégis, akkor a tok és az óraszíj tekintetében kell komoly kompromisszumot kötni.)

 

Az AZTORIN azért is nagyon jó választás, mert Sport kollekciójának darabjai nem csak nevükben, dizájnjukban vagy feliratukban vízállóak, hanem ténylegesen is: ehhez pedig nem futószalagon készült gyártás, hanem gondos tervezés, precíz illesztések, megfelelően méretezett dupla tömítések, menetes rögzítésű korona és hátlap – összegezve: minőségi konstrukció szükséges.

 

Az AZTORIN nem svájci óra, de ha nem akarunk jóval százezer Forint feletti összeget szánni egy szép és egyedi megjelenésű karórára, akkor a legjobb választás, ha az anyagát, kiviteli minőségét, üvegét, használhatóságát figyelembe vesszük.

 

És ami hosszú távon fontos: a szervizháttere, az alkatrészutánpótlása ugyancsak elsőrangú; ezért is adunk rá 4 éves Roger’s Prémium+ Garanciát.

 

AZTORIN Karóra, Férfi, Sport család, 164296
preload

Kiemelkedően jó anyagminőség - páratlan érték

Örök dilemma, ha egyetlen órát szeretnénk minél több tevékenységünkhöz használni.

Az AZTORIN egyik legszebb modellje ezt a vékony mezsgyét veszi célba: némileg visszavéve a sportosságból, egy letisztult, de kellően sportos óra született, amelynek erős, férfias stílusa elvitathatatlan.

A stopper komplikáció természetesen nem hiányozhat, ezzel teremtve meg a számlap műszerfalszerű megjelenését.

A varrott, puha, azonnal kézre álló bőrszíj, vagy akár a tömör acélszíj (micsoda fémszíj!) remekül egészíti ki az óra fiatalos dinamizmusát.

És megannyi apró finomság: a tok oldalai elegánsan gömbölyítettek, az egyébként foszforeszkáló indexek számlap felé néző végei nyílhegyben végződnek, a stopper központi másodpercmutatójának felső része pedig éppoly piros színű, mint az óra másodperce.

Karcálló üveg, hosszú elemélettartam, vízálló tömítettség, menetes hátlap, pompás kivitel. AZTORIN.


Termékadatlap » Teljes modellcsalád »

Milyen egy valódi sportóra?

Az AZTORIN Sport kollekciójának darabjai elsőrangú tömör nemesacélból készülnek, tökéletes illesztésekkel, részletgazdag kidolgozással, megbízható vízállósággal, többfunkciós japán óraszerkezetekkel és a legjobb minőségű karcálló üveggel.

Az AZTORIN Sport kollekciójának darabjai elsőrangú tömör nemesacélból készülnek, tökéletes illesztésekkel, részletgazdag kidolgozással, megbízható vízállósággal, többfunkciós japán óraszerkezetekkel és a legjobb minőségű karcálló üveggel.

 

Menő, sportos, fiatalos és erős dizájnnal bíró – de mindez akkor lesz igazi, ha maga az óra is alkalmas arra, amit sugall: sportolásra, kirándulásra, kerékpározásra, vagy akár hegymászásra.

 

Ehhez viszont már nem elég jól kinézni, ehhez már szakmai tudás és minőség is kell.

 

Egy sportóra ma már egészen mást jelent, mint korábban. Az igényes anyagokból készülő sportos, farmeres, sportzakós, könnyedebb viseletek a hétköznapok részévé váltak, amelyekhez egy klasszikus bőrszíjas óra kevésbé megfelelő.

 

A sportos elegancia viszont magával hozta a karórákkal szembeni magasabb elvárásokat: a minőséget, a minőségi megjelenést, és nem pusztán az erőteljességet, hanem a cizelláltságot is. Azt a fajta cizelláltságot, ami a részletek minél aprólékosabb kidolgozását követeli meg, a fantáziát, amely képes újabb megoldásokat hozni, és természetesen az ízlést, amely nem a távol-keleti kultúrákat veszi célba, hanem bennünket, európaiakat.

 

Az AZTORIN Sport kollekciójának darabjai elsőrangú tömör nemesacélból készülnek, tökéletes illesztésekkel, részletgazdag kidolgozással, megbízható vízállósággal, többfunkciós japán óraszerkezetekkel és a legjobb minőségű karcálló üveggel. A dizájn pedig magáért beszél.

 

AZTORIN Karóra, Férfi, Sport család, 191389
preload

Aztorin Sport gumiszíjjal, karakterrel és magas minőséggel

Stopper és ébresztő funkcióval is rendelkezik az AZTORIN Sport kollekciójának újdonsága, amely a márka minden védjegyével rendelkezik.

Az erős, tömör nemesacélból készült óratok fekete festést kapott, üvegrámáján átlagsebességmérő skálával. A stoppert működtető nyomógombok süllyesztettek, ami nem csak dizájn szempontból látványos, hanem intenzív napi használat esetén is fontos: nem kell beakadástól, szándékolatlan működéstől tartanunk. Hasonlóképp a beállítókorona is részesül a tok oldalának védelméből, de úgy, hogy a használhatósága sem sérül.

Hogyan lesznek látványosak a tokba simuló nyomógombok? Természetesen a színek miatt; a fekete tokból a hosszanti kiképzésű, egyébiránt a tok vonalát tökéletesen követő indító és nullázó gombok világoskékje világlik elő.

Hasonlóképp a tokhoz integráltan kapcsolódó puha, rugalmas, nedvességet is jól tűrő gumiszíj is kontrasztos színe miatt válik karakteressé, ami egy sportóra esetén kifejezetten jól mutat. (Azonban, ha mégis visszafogottabb színekre vágynánk, a kollekció erre is kínál megoldást.)

Érdemes elidőznünk a számlapnál is; a gumiszíjon feltűnő márkaembléma itt is megjelenik, különösen izgalmas hatást keltve; első pillantásra valószínűleg csak a kimunkáltságot látjuk, később viszont a rendezettséget is felfedezzük az emblémák elhelyezésében.
A világoskék szín itt is visszatér: a központi másodpercmutató végén, a 12 óránál elhelyezett segédszámlap ívének első negyedében, két segédszámlapi mutatón, valamint 3 és 5 óra között.


Termékadatlap » Teljes modellcsalád »
AZTORIN Karóra, Férfi, Sport család, 191387

A fekete-fehér nem csak elegáns lehet, de klasszikus műszerfal hatása miatt sportos is

Az AZTORIN Sport kollekciójának gumiszíjas, erős karakterrel bíró modellcsaládjának fekete-fehér változata azoknak készült, akik szélesebb spektrumban szeretnék használni az órájukat.

Az erős, tömör nemesacélból készült óratok festés nélküli, leszámítva az üvegrámát, ami igy nagyobb hangsúlyt kap, és az óraszíjjal azonos kontrasztot teremt. A stoppert működtető nyomógombok ebben az esetben is süllyesztettek, akárcsak a korona.

A karakterességhez a világos és sötét színek váltakozása mellett a piros megjelenése is hozzájárul: a nyomógombok mellett a központi másodpercmutató végén, a 12 óránál elhelyezett segédszámlap ívének első negyedében, két segédszámlapi mutatón, valamint 3 és 5 óra között is feltűnik.

A számlap emblémázott mintázata most is hatásosan jelenik meg, és ad méltó hátteret az épített számlap összetettségének.


Termékadatlap » Teljes modellcsalád »

(folytatjuk)

Aztorin órák listázása › Böngésszen a teljes kollekcióban
Elérhetőség
Ismerjen meg bennünket › Történetünk, üzleteink, elérhetőségek
5 év prémium garancia
Roger's Prémium+ Garancia › Ismerkedjen meg a garancia részleteivel
Roger's Webshop

WEBSHOP

www.orabirodalom.hu
Tel.: +36 (20) 335-3333
E-mail: 
Hírlevél feliratkozás
2024 © Minden jog fenntartva! Az oldal folymatos fejlesztés alatt áll, az esetlegesen fennálló hibákért
és pontatlanságokért elnézésüket kérjük. Minden visszajelzést örömmel fogadunk.
* Az ingyenes házhozszállítást Magyarország területén tudjuk biztosítani.
WebDeb - Ahol a weblapok születnek...
2024 © Minden jog fenntartva! Az oldal folymatos fejlesztés alatt áll, az esetlegesen fennálló hibákért és pontatlanságokért elnézésüket kérjük. Minden visszajelzést örömmel fogadunk.
* Az ingyenes házhozszállítást Magyarország területén tudjuk biztosítani.

WebDeb - Ahol a weblapok születnek...
KeresésLakatKosárNyílNyílcbcbcbcbpipa