Menü
Kedvencek

Igazodjon el a svájci órák világában! 2.
Szakmai tanácsok egy életre szóló karóra kiválasztásához

Kolozsy Attila
Kolozsy Attila | 2014. november 6.

Valószínűleg Ön is járt már úgy, hogy szeretett volna vásárolni egy olyan terméket, amelyre ugyan szüksége volt, de bizonytalanná tette az elérhető óriási választék, és nem tudta eldönteni, melyiket is válassza. Ha nem ismerjük az adott területet vagy szakmát, ha ismerősen csengő márkanevekre, vagy internetes magánvéleményekre hagyatkozunk, akkor bizony könnyen dönthetünk rosszul.

Könyvjelző

Tartalomjegyzék:

Kézenfekvő volna, ha keresnénk egy megbízható szakembert, aki ismeri az adott területet, és segít bennünket a választásban. Ez azonban néha igen nehéz, mert az üzletekben eladni akarnak, és korántsem biztos, hogy ténylegesen több ismerettel rendelkeznek, mint mi magunk.

Ha mégis találunk valakit, akiről úgy gondoljuk, szakértő a minket érdeklő témában, kérdéses, hogy képes lesz e felmérni a mi valós igényeinket.

Gondoljunk csak bele: egy autószalonban megkérdezik e tőlünk, hogy milyen célra akarjuk használni az autót, hány fős a családunk, járunk e vele majd kirándulni; a legtöbb esetben nem, legfeljebb azt, hogy ugye, milyen szép a színe és a formája, és üljünk bele, mert nagyon kényelmes, meg hát érezhetjük is az új autó illatát…

Nincs más választásunk tehát: saját magunknak is szakértővé kell válnunk, mert más nem fogja tudni pontosan megmondani, hogy mi az, ami nekünk fontos.

Azonban vigyázzunk: az elszenvedett csalódásaink nem jelentenek szakértelmet. Ha például egy autó tökéletes volt, de keménynek, fapadosnak találtuk az üléseit, nem egy puhaülésest kell keressünk, hanem egy kényelmesebbet, aminek viszont ugyanolyan jó az úttartása és a fékei, és ugyancsak alacsony a menetzaja, mint az előzőnek. Vagy, hogy az óráknál maradjunk: ha egy óránk mindent kibírt, de karcos lett az üvege, akkor nem csak egy zafírüveges órát kell keresnünk, hanem egy rendkívül strapabíró és zafírüveges típust.

 

A teljes képgaléria megtekintéséhez kérjük, kattintson a képre

A teljes képgaléria megtekintéséhez kérjük, kattintson a képre

 

Most nézzük meg, mi alapján alkothatunk véleményt egy karóráról.

Négy fő szempontot kell megvizsgálnunk: a külső megjelenést, a beépített óraszerkezetet, a kidolgozási- és anyagminőséget valamint a műszaki megtervezettséget.

Az óravásárló, már ha egyáltalán figyelembe veszi ezeket, a fenti sorrend szerint halad; a legelső az óra kinézete, majd következik a szerkezet – azonban mi most szigorúan szakmai szempontok szerint fogunk haladni, így a sorrend ennek pont az ellenkezője.

 

A legelső szempont: a műszaki megtervezettség

Bármennyire is idegenül hangzik, minden óravásárló számára elsődleges, hogy a kiválasztott karórát milyen használatra tervezték. (Most azokkal a másolatokkal és divatórákkal, amelyeket semmire sem, nem foglalkozunk.)

Egy karóra rendkívül érzékeny, összetett és komplikált, parányi műszer. Készülhet alkalmi használatra, öltönyös, kosztümös megjelenéshez, szabadidős tevékenységhez, túrázáshoz, sportoláshoz, vagy hétköznapi használatra, munkához. A munka viszont sokféle lehet: az irodai vagy terepmunka, a számítógépkezelés, a naphosszat tartó tárgyalás és irányítás, vagy a villanyszerelés nyilván nem vehető egy kalap alá.

Konkrétabban: méreteiből is adódóan egy lapos, elegáns, finom karóra tömítései, üvege, tokozása még a felső kategóriákban is lényegesen vékonyabb és kisebb ellenállással bír, mint egy normál, vagy épp vaskos modell. Egy szakmai szempontból vízálló típus nem feltétlenül alkalmas zuhanyzásra. Egy nagyméretű, nagyon szép koronával ellátott modell minden bizonnyal mutatós, de nem szerencsés sportoláshoz. Egy búváróra nem fér el az ingujj alatt. Még egy búvárórával sem szabad szaunába menni.

És ami a leglényegesebb: általános, mindenre tökéletesen alkalmas, sportosan elegáns karóra nem létezik, mert ez olyan, mint a négy évszakos gumiabroncs: mindig lehet használni, de sohasem tökéletes. Gondoljunk bele: mennénk e ugyanolyan ruhában és cipőben színházba és kirándulni? Nem, mert az öltöny és a bőrcipő nem való az erdőbe. A karórákkal is hasonló a helyzet. Ha mégis úgy gondoljuk, hogy karórából és társból csak egyre vágyunk, akkor a számunkra legfontosabb, és az órának legnagyobb terhelést jelentő tevékenységhez kell, hogy megfelelőt válasszunk.

Egy karóra műszaki megtervezettsége azt jelenti, hogy az órát egy bizonyos tevékenységhez igazították. Ennek figyelembevételével választották ki a szerkezetet és a szíjat, nem feledkezve meg a tok, a mutatók és a szerkezet arányairól, készítették el a szerkezet rögzítését, a tok illesztéseit, a tömítettséget, a számlap láthatóságát és az üveget. Persze mindezt megtervezni nem elég, le is kell gyártani, és a gyártás folyamán nagyon nagy figyelmet kell fordítani a választott anyagra, annak minőségére és megmunkálására.

 

Swiss Military by Chrono Karóra, Férfi, Quartz Watches család, 144252

Céltudatos egyszerűség

Belépő színtű óraszerkezet működik egy mégis elsőrangú órában. Tömör nemesacél óraszíj, ehhez illő anyagú tok, precíz illesztések, a korona tokból kiálló, kétoldali védelmet kapott, a vízállóság pedig 100 méter. A tömítettség átlagon felüli.


Termékadatlap » Teljes modellcsalád »
Claude Bernard Karóra, Férfi, Aquarider család, 135192

Egy szinttel feljebb

Értékesebb modell, kiváló kronográf szerkezettel. A tok erős, vastag anyagból készült, az üveg karcálló zafírkristály, a vízállóság már 220 méter, de ami a legfonotsabb: a korona, azon túl, hogy menetes rögzítést kapott, szépen belesimul a tokba, akárcsak a nyomógombok. A gumiszíj tökéletesen alkalmas vizes használatra is - sokkal inkább, mint az acél.


Termékadatlap » Teljes modellcsalád »

A második szempont: kidolgozási és anyagminőség

Az óragyártás első számú, és legjobb anyaga a nemesacél, attól függetlenül, hogy sok más anyagot is felhasználhatnak egy karóra esetén: a rézötvözet régen mindennapos volt, ma már csak a kommersz kategóriákban fordul elő (kézizzadástól megkophat, idővel rozsdásodhat), a bőrbarát volta miatt népszerű titánium, mely a 316L nikkelmentes acél elterjedésével okafogyottá vált (ellenben azzal ellentétben nem polírozható fel), a műanyag (könnyen megrepedhet), az alumínium (súrlódástól szönyen lehasználttá válik), vagy épp az arany és az ezüst, amelyek puhaságuk miatt teljességgel alkalmatlanok a mindennapos használatra.

A nemesacél tehát a legjobb, legtartósabb, legellenállóbb anyag, amit, ha szükségessé válik, tökéletesen fel is lehet újítani – nem véletlen tehát, hogy a svájci órák jórészt ebből az anyagból készülnek.

Viszont acél és acél között is jócskán lehetnek különbségek.

A nikkelmentes acél használata a svájci órák esetén mondhatni természetes, azonban ez is lehet olcsóbb, lemezes, vagy tömör rozsdamentes acél is. A lemezes anyagú szíj nem szép látvány, csúnya, csörgő hangot ad, komoly órára nem szerelnek ilyet.

A tömör fémszíjak között eltérő lehet a megmunkálás aprólékossága, a csiszolás és szálhúzás kidolgozottsága, a csatszemek felépítése, rögzítése és kialakítása. Egy tökéletes fémszíj előállítása rendkívül drága, ellenben meghatározza az óra kategóriáját, súlyát, minőségérzetét, és gyakorlatilag elképzelhetetlen, hogy kellemetlen, vagy szőrhúzó legyen.

A fémszíjból alapvetően következtetni lehet az óratok minőségére.

Ha a szíj olcsó és lemezes, a tok is olcsó és vékony anyagból került kialakításra. Egy vékony anyag pedig nem fogja megfelelően védeni a beépített óraszerkezetet a külső hatásoktól, ütődéstől, rázkódástól, mert vékony, és ebből kifolyólag könnyen deformálódhat.

 

Ha tömör a szíj, megfelelő vastagságú anyagból készült a tok, kérdés, mennyire precízen kidolgozott a tok, mennyire pontosak az illesztések, milyen a tömítettség. Ez kívülről nem állapítható meg, mégis rendkívüli fontossággal bír.

Hol van illesztés egy karórán? Az üvegnél, a hátlapnál, a beállítókoronánál, a nyomógomboknál, a lünettnél. Ha bárhol, a legapróbb probléma is fellép, a nedvesség és a szennyeződés megtalálja az utat a tok belsejébe.

Az óragyárak eltérő tűréshatárokkal dolgoznak; egy felsőkategóriás óránál természetszerűleg a legkisebb ez a tűrés, míg az alsóbb kategóriákban nagyobb.

Ha az illesztések tökéletesek, akkor megfelelő minőségű, vastagságú és rugalmasságú tömítésekre is szükség van. Fontos tudni azonban, hogy semmilyen tömítés nem tart örökké; ezek ellenőrzése, gondozása, felújítása, időközönkénti cseréje alapvető fontosságú. (Ezért is fontos a karórák karbantartása, amiről mind a vásárló, mind az eladó megfeledkezik. Pedig természetesnek kellene lennie, hogy egy olyan műszer, ami nap mint nap a kezünkön van, amire számítani akarunk, megérdemli a törődést. Mi lenne, ha a cipőnket, nadrágunkat, ingünket évekig hordanánk, de soha nem mosnánk ki?)

A kidolgozási minőségbe mindezeken felül beletartozik még az is, hogy milyen módon helyezik el a tömítéseket, hogyan rögzítik és mennyire biztosítják az óraszerkezet rezgésmentesítését, vagy épp milyen minőségben készítik a mutatókat és a számlapot.

 

RODANIA Karóra, Férfi, Sport100 család, 145023

Több, mint aminek látszik

Felületes ránézésre ez egy abszolút hagyományos karóra, azonban vegyük most tüzetesebben szemügyre: az óra súlya már sokat elárul, de a fémszíj összeállítása, a tok fénye még ennél is többet ígér. A számlap kék színe pazar, napsugárszerű hatást kelt. Az óraszerkezet igényes, de még megfizethető. Az üveg zafír, a vízállóság 100 méter.


Termékadatlap » Teljes modellcsalád »
Edox Karóra, Férfi, Delfin The Original család, 136677

A múltból merítve, a jövőnek tervezve

Az anyagválasztás és megmunkálás gyönyörű példája az Edox történelmi Delfin modelljének friss újrakiadása. A tok lenyűgöző formát és kivitelezést kapott, amely a luxuskategóriát idézi meg. Ugyanez érződik a tok belsejében is: a szerkezet acélkeretes rögzítést kapott, műanyagnak még írmagja sincs. Gondolhatnánk, hog ez a 200 méteres óra ormótlan és vaskos, azonban ez a legkevésbé sincs így: ezért sem a véletlen műve, hogy az acélszíjas változatok mellett bőrszíjjal is gyártják.


Termékadatlap » Teljes modellcsalád »

A harmadik szempont: az óraszerkezet

A vásárlók a szerkezetet az óra minőségével azonosítják, pedig a fentiek alapján egyértelmű, hogy hiába klasszis az óramű, ha nem megfelelő a tokozás, a kidolgozás, és nem átgondolt a tervezés. A szerkezet meghatározó, de csak abban az esetben jelent egy drága szerkezet értékes órát, ha miden egyéb szempontot is ugyanolyan súllyal vettek figyelembe a gyártás folyamán.

Szigorúan szakmai szempontok alapján a svájci óraszerkezetek minősége és megbízhatósága megkérdőjelezhetetlen; némely vélemény szerint ez mindig is így volt, és valószínűleg mindig is így fog maradni.

Adódik ez abból a tényből, hogy a távol-keleti és japán óragyártás legfőbb célja a svájciak hegemóniájának megdöntése, de nem felülmúlása; a minél olcsóbban, minél több funkcióval rendelkező órák gyártása; és az órák terén is a fogyasztói igény létrehozása és kiszolgálása. Nem egész életre szóló, vagy épp generációkat kiszolgáló órák megtervezése, hanem annak az eszmének a kiszolgálása, hogy készítsünk olcsón, és adjunk el minél többször, hisz a javítással nem érdemes bíbelődni. Ez azonban a klasszikus svájci filozófiával teljes mértékben összeegyeztethetetlen, még akkor is, ha ma már az ezt képviselő óramárkák karóra remekművei fájdalmasan drágábbak, mint a divatórák, vagy a japán tömegtermékek.

 

Egy időben elterjedt, hogy az órákban hasonló óraszerkezetek dolgoznak, és csak a reklám vagy a márkanév miatt kérnek jóval többet egy-egy típusért. Fentiek alapján világos, hogy ha ez utóbbi állítás igaz is volna, akkor sem beszélhetünk azonos minőségről, ha egyezik az óraszerkezet.

De általában ez sem egyezik.

Az ETA és a Ronda a két legismertebb svájci gyár, amely kizárólag óraszerkezeteket készít, azonban még az egyazon kaliberszámon futók sem jelentenek feltétlenül azonos kivitelt. (Önmagában pedig az, hogy ETA szerkezet, semmit nem jelent; az ETA készít egyedi megrendelésre, gyárt műszakilag hibátlan, csúcskategóriás termékeket, de ugyancsak ETA az eredendően Swatch órákba szánt préselt szerkezet is.)

Az ETA és a Ronda óraszerkezeteit két fő csoportba sorolhatjuk (nem kerülhet Swiss Made órába thaiföldi, utángyártott szerkezet, így ezekkel most nem foglalkozunk): az alapkategóriás szériaszerkezeteket, és a kisebb szériában, nagyobb műgonddal készített óraműveket (utóbbiakat a Ronda külön márkázza is: ezek a Mastertech és Startech szerkezetek) különböztetünk meg.

Azonban a felső kategóriás óragyárak maguk is hozzáteszik ehhez a saját szaktudásukat: készülnek módosított, átépített, kisebb fogyasztással bíró változatok az alapkaliberekből kiindulva.

 

Edox Karóra, Férfi, Grand Ocean család, 129064

Automata csúcskaliber

A svájci óraszerkezetek közül nehéz bármit is kiemelni, hiszen a legtöbb esetben kivételes műszaki tartalmúak. Az Edox Grand Ocean Chronometer egyike azon kivételes daraboknak, amely már egyedi C.O.S.C. tanúsítvánnyal is rendelkezik, ami a legszigorúbb svájci minőségi szabványoknak való megfelelést hivatott igazolni.


Termékadatlap » Teljes modellcsalád »
TAG HEUER Karóra, Férfi, Carrera család, 130212
preload

Egyedi, házon belül készülő óramű

A TAG Heuer saját műhelyeiben került kifejlesztésre a Calibre 1887 szerkezet, amely a márka első szabadalmára emlékező nevet kapott. Az óramű rendkívüliségét és értékét a Genfi Órakiállításon Nagydíjjal jutalmazták. Az automata szerkezet 320 alkotóelemből épül fel, 50 órányi járástartalékkal rendelkezik és azonnal felismerhető kékített oszlopkerekéről.


Termékadatlap » Teljes modellcsalád »

A negyedik szempont: a külső megjelenés

A vásárlók jórészt ez alapján döntenek, azonban mégsem ismerik el a külső megjelenés értéknövelő voltát. Egy szép és különleges tok, egy egyedi számlapszín, egy extra bőrszíj, egy mintázott gumiszíj, vagy akár az egyedi nyomógombok és koronák rendkívül sokat dobnak egy óra megjelenésén – és ezek megvalósítása (minél egyedibb, annál inkább), sokba kerül.

Egy divatóra esetén, egy végletekig leegyszerűsített műszaki tartalom mellett sem igaz az, hogy a márkát fizetjük meg; csak épp az igazi érték nem a tokon belül, hanem kívül jelentkezik. Ha korlátozottak az anyagi lehetőségeink, egy mutatós divatóra is lehet egyéniségünkhöz illően tökéletes választás; de ez esetben időtlenséget, és tökéletes műszaki tartalmat oktalanság volna elvárni.

Fontos megjegyezni még, hogy egy fekete számlapos óra sárga színű gumiszíjjal való párosítása még nem jelent minőségi megjelenést, csupán feltűnőnek mondható. Az igazi szépség azonban nem feltétlenül feltűnő; egy szép óra aprónak tűnő, ám mégis meghatározó részleteit, finom megoldásait fel kell fedezni, ami a gyakorlatlan szem számára csak idővel lehetséges.

 

Érték és ár

Az árak és azok viszonyításával kapcsolatban egy emlékezetes történetet szeretnék megosztani a kedves olvasóval. Néhány héttel ezelőtt egy vásárlónk mesélte, hogy az édesanyja legelső karórája a mai napig kifogástalanul működik. Ezt a svájci karórát – így emlékezett – az édesanyja a legelső fizetéséből vette, az ötvenes években, és ez a fizetés, abban az időben, átlagon felülinek számított.

A történet azt hivatott illusztrálni, hogy egy svájci óra fél évszázad után is lehet működőképes és szerethető, hiszen a ma már nagymamakorú asszony ugyanúgy ragaszkodik hozzá, mint amikor megvásárolta.

Azonban néhány nap múlva újabb információra derült fény: az óra ára bizony nem egyhavi, hanem háromhavi fizetésnek megfelelő összegbe került… (És ez ma, ha csupán minimálbérrel is számolunk, kb. 200,000 Ft-ot jelent.)

 

És most lássuk, ár- és minőségi kategóriákba rendezve, hogy mit kínál egy karóra, ha svájci.

Edox órák listázása › Böngésszen a teljes kollekcióban
Elérhetőség
Ismerjen meg bennünket › Történetünk, üzleteink, elérhetőségek
5 év prémium garancia
Roger's Prémium+ Garancia › Ismerkedjen meg a garancia részleteivel
Elérhetőségeink: Roger's premium
Roger's Premium
Debrecen, Piac u. 31.
Tel.: +36 (20) 335-3333
E-mail: 
Nyitva: Hétfő-szombat 10:00-18:00
Hírlevél feliratkozás
2024 © Minden jog fenntartva! Az oldal folymatos fejlesztés alatt áll, az esetlegesen fennálló hibákért
és pontatlanságokért elnézésüket kérjük. Minden visszajelzést örömmel fogadunk.
* Az ingyenes házhozszállítást Magyarország területén tudjuk biztosítani.
WebDeb - Ahol a weblapok születnek...
2024 © Minden jog fenntartva! Az oldal folymatos fejlesztés alatt áll, az esetlegesen fennálló hibákért és pontatlanságokért elnézésüket kérjük. Minden visszajelzést örömmel fogadunk.
* Az ingyenes házhozszállítást Magyarország területén tudjuk biztosítani.

WebDeb - Ahol a weblapok születnek...
KeresésLakatKosárNyílNyílcbcbcbcbpipa