Roger’s - Az Órabirodalom

Az Epos és az Órakészítés Művészete

Kolozsy Attila
Kolozsy Attila | 2020. június 20.

A svájci órakészítés hírnevét nem a pénz és nem az óriásvállalatok teremtették meg. A szakmai megbecsültség, a tökéletességre való törekvés elkötelezett és rendkívüli tehetségű mesterek munkáján alapszik. Két órásmester neve egybeforrt a svájci óraipar kialakulásával, és találmányaik közül jónéhány örökérvényű maradt: ők Abraham-Louis Breguet és Abraham-Louis Perrelet. (És ha választ keresünk arra, hogy vajon a modern orvostudomány-e az, ami képes hosszú életet biztosítani, vagy sokkal inkább a szenvedéllyel végzett munka, akkor tudnunk kell, hogy mindketten szép kort értek meg; mi több, a legeleső automata órát megalkotó Perrelet 97 évesen hunyt el.)

Napjainkban egyértelművé vált, hogy ezt a kézműves örökséget nem harsogó marketinggel és gépesített tömeggyártással lehet méltó módon tovább vinni, hanem kisszériás, manufaktúrális gyártással, szakmaszeretettel, igényességgel és elhivatottsággal.

Az Epos az utolsó, önálló óramanufaktúrák egyike, akik nem csak összeszerelést végeznek, de fejlesztéseikkel évről évre folytatják és őrzik Breguet és Perrelet újító szellemiségét.

Tisztelettel és szeretettel mutatjuk most be ezt a kivételes műhelyt.

Könyvjelző

Minden EPOS különleges és egyedi a maga nemében; különösen szerkezetét tekintve. A képen egy pulzusmérésre is alkalmas, gyönyörűen átalakított, kézi felhúzású Unitas kaliber látható.

Minden EPOS különleges és egyedi a maga nemében; különösen szerkezetét tekintve. A képen egy pulzusmérésre is alkalmas, gyönyörűen átalakított, kézi felhúzású Unitas kaliber látható.

 

Bevezetés

Azok, akik kedvelik és értékelik a magas minőségű órákat, tudják, mennyi apró finomság képes megjelenni egy számlapon, tokon és szíjon; bizonyosak abban is, hogy nem a dizájn sokrétűsége, a színek és formák sokfélesége számít, mert sokkal fontosabb a kidolgozottság és a részletek gazdagsága.

 

Tudvalevő az is, hogy az igazán különleges órák nem csak számlapjuk felől mutatnak igényességet, hanem ott is, ahol rejtettek tulajdonosuk szeme előtt: a hátlap mögött, a számlap alatt, ami főképp a szerkezetet jelenti, de nem csak azt, hanem mindazt, ami a szerkezetet körbeveszi, legyen ez a tok belső oldala, a hátlap átellenes fele, vagy a rögzítők, rezgéselnyelők, csavarok és illesztések.

 

Egy luxusóra belül ugyanolyan igényességű, mint a látható felületein; és ez nem csak ár kérdés, hanem a gyártó szakmaiságán, felkészültségén, de legfőképp igényességén múlik.

 

A költőket és a csillagászokat éppúgy lenyűgözi az éjszakai égbolt, mint a hétköznapi embert. Ezt a varázslatos hangulatot emeli át egy karóra számlapjára az Epos, mégpedig olyan formában, amit eddig még nem láthattunk.

A költőket és a csillagászokat éppúgy lenyűgözi az éjszakai égbolt, mint a hétköznapi embert. Ezt a varázslatos hangulatot emeli át egy karóra számlapjára az Epos, mégpedig olyan formában, amit eddig még nem láthattunk.

 

Természetesen ez több ráfordított időt, tapasztalatot, és drágább gyártási folyamatokat is jelent, ami az árban is meg kell jelenjen – ezért is nevezzük ezeket az órákat luxusóráknak.

Mégsem feltétlenül megfizethetetlenek; élnek, dolgoznak ma is olyan manufaktúrák, akik nemes, nagyra becsülendő elhivatottsággal emelkednek a reklámozott, épp ezért: közismert márkák fölé – ők azok, akik luxusminőséget kínálnak, mégsem kérnek milliókat érte cserébe.

 

Az Epos rendkívüli kollekciójának minden darabja különleges és egyedülálló a maga nemében; nem hivalkodása, nem színessége, és nem modernsége okán, hanem azért, mert mérnöki szellem keltette életre valamennyit.

 

Azok, akik kedvelik és értékelik a magas minőségű órákat, meg kell, hogy ismerjék ezt a nagyszerű, és nagy tiszteletnek örvendő márkát, amely alapítása óta mindvégig kitartott eredeti elképzelése mellett: nem készít egyebet, mint nemes, mechanikus szerkezeteket.

 

A művészet kiteljesedése: OEUVRE D'ART

Az Epos első számú, legkülönlegesebb, és egyúttal legértékesebb modellcsaládja az Oeuvre D’Art, amely a maga árkategóriájában egyedülálló magasságokba emeli a mechanikus órakészítést.

 

Fenségesen gyönyörű karóra remekmű, amely küllemében, szerkezetében és funkciójában is különleges: az Epos Oeuvre D'Art Verso modellje igazi gyűjtői darab, kifejezetten ínyencek számára.

Fenségesen gyönyörű karóra remekmű, amely küllemében, szerkezetében és funkciójában is különleges: az Epos Oeuvre D'Art Verso modellje igazi gyűjtői darab, kifejezetten ínyencek számára.

 

Az Epos saját alkotó műhelyében készült szerkezetépítésekre mind készítői, mind szerencsés birtokosai büszkeséggel tekintenek, mert valóban és megkérdőjelezhetetlenül egyedi műalkotások ezek, amelyek egyszerre szólnak a kézművesség és a mérnöki munka tiszteletéről.

 

Az óraművek kifinomultsága ebben az esetben izgalmas funkciókkal egészül ki: percismétlővel, pulzusmérővel, holdfázissal, zónaidővel, és egy limitált kiadás erejéig egy olyan háromfunkciós remekművel, amely néhány pillanat alatt alakítható át karórából zsebórává, vagy épp asztali órává.

 

Epos Karóra, Férfi, Oeuvre D'Art család, 191788

Oeuvre D'Art Verso 2

Fenségesen gyönyörű karóra remekmű, amely küllemében, szerkezetében és funkciójában is különleges: az Epos Oeuvre D'Art Verso modellje igazi gyűjtői darab, kifejezetten ínyencek számára.

A második generációs kiadás erősen limitált: mindössze 888 darab készül belőle.

Az óra már szemből is lenyűgöző: a háromrészes, nemesacélból, művészien kialakított számlap ívelt formában öleli a római számjegyekkel jelzett hófehér kijelzőt, bőséges táplálékot adva az éhes szemeknek. Mert van miben gyönyörködnünk: a kézzel gravírozott, varázslatosan dekorált szkeleton szerkezet mélységei valósággal magába szívják a szemlélőt: csodaszép az acélcsavarok kékje, a kövek rubinvöröse, a fogaskerekek aranyló színe, és a csapágylemezek aprólékos, kézzel készített mintái.

A polírozott tok is ugyanazt a gondosságot tükrözi, mint a benne lévő kézi felhúzású szerkezet: oldalai Breguet stílusát idézik, koronája korabeli zsebórákra emlékeztet, nyújtott tokfülei szépen kidolgozottak, és nem hagyományos stiftekkel, hanem csavaros rögzítéssel kapcsolódnak a háromrétegű, rembordált borjúbőr óraszíjhoz.

És amint megfordítjuk a tokot, amire, az óra kézbevétele után, nem kerül sor rövid időn belül, amiért semmiképp sem hibáztatható az, aki csak nehezen tud betelni ennyi szépséggel, de amint mégis sort kerítünk rá, újra nem mindennapi látvány fogad bennünket: a tömör, feliratokkal gazdagon ellátott hátlapon egy apró betekintőablakot találunk, alatta egy parányi mutatóval. És talán csak most dereng fel, hogy a számlapon csupán óra- és percmutatót láthattunk, mert bizony a másodperc ide hátra került. Ennek természetesen nem dizájnbeli szerepe van, amire az ablak melletti 180-as számbeosztás is felhívja a figyelmet: a skála pulzusmérést tesz lehetővé.

Egy óra eleganciájához stílusa, külleme és minősége együttesen járul hozzá; ha mindehhez még tervezői kifinomultság is párosul, kivételes óráról beszélhetünk.
Az Epos Verso-ja mindaz, amit a márka az órakészítésről gondol, mindaz, amiben hisz, és amit közvetíteni szeretne. Egy zászló, amit újra magasba emelt, és nekünk, az órák szerelmeseinek, nincs más dolgunk, mint időt szakítani rá, hogy gyönyörködjünk benne és felfedezzük minden apró részletét.
Boldogító elfoglaltság.


Termékadatlap » Teljes modellcsalád »

Lelkünk megszólítása: EMOTION

Érzelmek keltésére, lelkünk megszólítására, szívünk meghódítására született az Emotion sorozat.

 

Minden darab rendkívüli kifinomultsággal készült, ami látványosan érzékelhető a tokon, annak rovátkolt oldalain, a zsebórákat idéző koronákon, a nyújtott, csavarral rögzített tokfüleken, az egyszerű, ám mégis varázslatosan mély színű számlapokon, és a végletekig kimunkált szerkezeteken.

 

Az Epos és az Órakészítés Művészete

 

Itt is megjelenik egy csodaszép múltidéző héritage darab, néhány szkeleton, és két ínycsiklandó különlegesség, amit hétköznapi gyártók kínálatában bizonyos, hogy nem találunk meg: egy 24 órás kijelzésű automata, és egy sokfunkciós holdfázis kijelzős modell. Utóbbi az Epos egyik legsikeresebb komplikációja.

 

Epos Karóra, Férfi, Emotion család, 180202

Múltidézés

Ugyan egy karóra működése szempontjából kulcsfontosságú, mégis igen kevés szót ejtünk róla, ami jelentőségét cseppet sem csökkenti, hiszen óramutatók nélkül az analóg kijelzésű órák elképzelhetetlenek.

Korabeli feljegyzések szerint az első óramutatókat 1812-ben készítették Svájcban, a század végére pedig közel 400 különböző változatban gyártották, több, mint 60 kézműves üzemben. Ezek száma mára nagyban lecsökkent, ám a legrégebbi már túl van 100 éves évfordulóján, és a legbiztosabb lábon álló manufaktúrák egyike.

Az Epos gyönyörű retro modelljén egy igazán különleges, nem mindennapi mutató kap központi szerepet, mely a katedrálisokról kapta nevét, mégpedig annak okán, hogy felépítése a székesegyházak ólomüveg ablakaira emlékeztet.

Ezeket a típusú mutatókat zsebórákon és katonai órákon alkalmazták a leggyakrabban, mégpedig azért, mert felületük bőséges helyet engedett a foszforeszkáló rétegek felvitelének, és így a sötétben nagyszerű láthatóságot biztosítottak.

Azóta sok idő telt el, a technológiák korszerűsödtek, így az Epos Emotion mutatóira már az RC Tritec által kifejlesztett Swiss SuperLuminova pigmenteket vitték fel, melyek nem rádióaktívak, magas hőmérsékleti és környezeti hatásokkal szembeni ellenállóképességgel rendelkeznek, és nem kell öregedéssel, elfáradással számolni – kiváló láthatóságukon felül.

E rövid történelmi és technológiai áttekintés után térjünk rá magára az órára, amely mindezeken felül is rejt magában szerethető részleteket.
A tok az Emotion modellcsalád pompásan kidolgozott, többlépcsős üvegrámájú, rovátkolt oldalú típusa, zsebórák hangulatát idéző koronával, csavaros rögzítésű üveghátlappal, nyújtott tokfülekkel.
A számlap szürkés színe megvilágítástól függően változik sötétebb, fekete árnyalatúvá. A felülete gyönyörű, luxusórákat idézően kimunkált, tökéletes harmóniával simulva a mutatók visszafogottan narancs színéhez.

És a hangulat: utánozhatatlan, szívünket megdobogtató, lelkünk mélyére hatoló, olyan, mint egy régi, nagyon kedves ismerős, akivel egy napon találkozunk, és olyan régi emlékek idéződnek fel bennünk, amiket már azt hittük, örökre elfeledtünk.


Termékadatlap » Teljes modellcsalád »

Mitől lesz különleges egy mechanikus óraszerkezet?

Egy karóra számlapja, tokja, szíja is lehet rendkívüli, de az igazi órakedvelők számára még fontosabb és érdekesebb, hogy milyen egy karóra szerkezete; itt meg kell jegyezzük, hogy az igazi órakedvelők azonnal felismerhetők, mert ha kézbe vesznek egy órát, bizonyos, hogy a hátlapját is meg fogják szemlélni.

 

És egy igazi, nagybetűs Óra mindig mechanikus, amely üveghátlapján keresztül betekintést is enged szerkezetének rejtelmeibe.

 

És egy igazi, nagybetűs Óra mindig mechanikus, amely üveghátlapján keresztül betekintést is enged szerkezetének rejtelmeibe.

És egy igazi, nagybetűs Óra mindig mechanikus, amely üveghátlapján keresztül betekintést is enged szerkezetének rejtelmeibe.

 

Előre kell bocsássuk, hogy egy svájci mechanikus szerkezet mindig ragyogó látvány, de az igazi órakedvelő számára egyáltalán nem egyformák, mi több, azonnal felismerhetők az alapkivitelű, és az átalakított, módosított, szebbé varázsolt változatok.

 

A svájci óragyártás mindig is a precizitásra, az aprólékosságra, a részletekbe menő kidolgozásra, a rendkívüli stabilitásra, a mindenkori javíthatóságra törekedett, és bár némely márka örökségét, mint nyűg vetette le, és áldozta fel nevét és elődjeinek szellemét, az igazi, valóban nívós svájci órák ma is olyan szellemben készülnek, mint nagyapáink idejében.

 

Az óragyártás hajnalán az önálló műhelyekben folyó munka, tervezés és kivitelezés sokrétű, remekbe szabott műalkotásokat eredményezett, amely azonban mára a legismertebb márkák esetén tömeggyártásba torkollott. De a kézműves óraépítés és tervezés, a kaliberek finomítása és átépítése ma is a legnagyobb értéket és presztízst jelentik egy vérbeli, klasszikus manufaktúra számára.

 

A kézműves óraépítés és tervezés, a kaliberek finomítása és átépítése ma is a legnagyobb értéket és presztízst jelentik.

A kézműves óraépítés és tervezés, a kaliberek finomítása és átépítése ma is a legnagyobb értéket és presztízst jelentik.

 

Egy manufaktúra nem multinacionális vállalat, ezért sokuk neve elsősorban a szakma, és a szakértő közönség számára ismert: így van ez a Louis Erard, az Auguste Reymond és az Epos estében is. Pedig micsoda órákat készítenek!

 

Mert lehet ma is sugárzóan gyönyörű órákat készíteni, különleges szerkezeteket, egyedi komplikációkat; és ha lemondunk a reklámozott márkanevekről, még milliókat sem kell fizetnünk értük; mégis, kétségtelenül, valódi unikumok birtokába juthatunk.

 

Epos Karóra, Férfi, Passion család, 153241

Lenyűgöző kimunkáltság

Van-e fenségesebb érzés, mint mikor egy csodaszép, szívvel, lélekkel készített mechanikus időmérőt csatolhatunk a csuklónkra? Lehet-e reggelente pompásabb feladatunk, mint elővenni a dobozából kedvenc óránkat, elindítani, beállítani, és ha csak egy pillanatra is, de gyönyörködni az apró részletek megannyi szépségében?

Ha valaki számára egy Tissot, egy Certina vagy Doxa a plázák óra- és ékszerboltjainak tömegórái, egy TAG Heuer árfekvése pedig már túlontúl magas, akkor az Epos felettébb érdemes a figyelemre.

Már külsejében is sokat mutat a különleges és egyedi, szálhúzott, élcsiszolt tok, a gazdag fantáziával megtervezett számlap, de az igazán szívdobogtató érték hátulról tárul elénk, és olyannyira gyönyörű, mint a szürke téli napokon felderengő napfény: a szerkezet alapja egy dátum/naptáras, 25 rubinkővel megépített ETA, de az Epos alapjaiban formálta saját képére a szerkezet kronométerekkel egyező, értékesebb alkatrészekből megépített változatát.

A rotoron túl a csapágylemezek is Epososan kimunkáltak, amiben minden óraszerető boldogan képes elmerülni: genfi csíkozás, pérlage díszítés, kékített csavarok nyűgöznek le bennünket.
A szerkezet rögzítése és rezgésmentesítése sem átlagos; ebben is jelentősen különbözik a pláza márkáktól.

A méretes, 43 mm átmérőjű tokhoz háromrétegű, alligátormintás borjúbőr óraszíj csatlakozik, amely akár pillangózárral is párosítható, amely hasonló műgonddal készült, mint maga az óra.

És természetesen: az Epos órákra is a 2 éves, kizárólag gyártási hibákra vonatkozó jótállás helyett 5 éves Roger’s Prémium+ Garanciánkat biztosítjuk, díjmentes kétévenkénti karbantartással, járat- és pontosságszabályzással, vízmentességi vizsgálattal, és baleseti károkra vonatkozó kiterjesztéssel.


Termékadatlap » Teljes modellcsalád »

Előhang: A Côtes De Genève története

A Côtes De Genève, azaz a genfi csíkozás a legszebb kézműves hagyományok megidézése.

A Côtes De Genève, azaz a genfi csíkozás a legszebb kézműves hagyományok megidézése.

 

A XIX. század közepén az óraszerkezetek alkatrészeinek anyagmegmunkálása során, a legnagyobb gondosság mellett is számolni kellett azzal, hogy apró porrészecskék maradnak a felületeken, melyek a későbbiek során akár működési problémákat is okozhatnak.

 

Hogyan szűrjék ki, vagy ha ez nem lehetséges, hogyan kössék meg ezeket a porszemcséket?

 

Ma minden bizonnyal meglepően hangzik, hogy a genfi csíkozás, azaz a Côtes de Genève, amely a legmagasabb minőségű óraszerkezetek védjegye, annak idején azért született, hogy egy gyártási problémát küszöböljön ki.

 

A csapágylemezek, hidak megmunkálását követően azokra speciális csíkokat, hullámokat húztak, és az így kialakított, sem túl durva, sem túl sima textúrák képesek lettek arra, hogy az apró részecskéket megfogják és összegyűjtsék – így a Côtes de Genève elsődleges célja nem dekoratív szerep volt, hanem funkcionális jelentőséggel bírt.

 

Később azonban ez gyökeresen megváltozott: egyrészt a gyártási folyamatok tisztulása miatt, másrészt amiatt, hogy ezeknek a különleges felületeknek a kidolgozását a legigényesebb gyártók művészi szintre voltak képesek emelni.

 

A végletekig finomított aprólékosság az alkatrészek szépségének fokozott kiemelését, az esztétikai vonzerő növelését helyezte előtérbe; az ellenőrzött, szisztematikusan és rendkívüli gondossággal kialakított felületek látványos eredménnyel szolgáltak, más és más hatást keltve a szerint, hogy a fény miképp vetül rájuk.

 

Ahogy a párhuzamos, hullámszerű vonalak elkapják és tükrözik a fényt, úgy válik a gondosság büszkeséggé a munka minőségéré és igényességére.

Ahogy a párhuzamos, hullámszerű vonalak elkapják és tükrözik a fényt, úgy válik a gondosság büszkeséggé a munka minőségéré és igényességére.

 

Így vált idővel a Genfből indult, majd a svájci Jura órakészítőinek körében elterjedt finomítási eljárás a gondosság jelképévé, amit a legszenvedélyesebb gyártók olyan részeken is alkalmaztak, amit csak ők, és majdan az órát ápoló szervizek láthattak.

 

Így születtek, és így születnek ma is igazi remekművek, amelyeket egyedi dekoráció és kivitelezés jellemez. Az a mód, miként ezek a munkák nem korlátozódnak a szerkezetek, és más alkatrészek látható részeire, hanem a folyamatok a rejtett, „láthatatlan” részekre is kiterjednek, az órakészítők hivatástudatának és szenvedélyének elvitathatatlan ismertetőjelei, és nem utolsó sorban kivételes szakértelmet, gyakorlatot és rengeteg időt igényelnek.

 

És ahogy a párhuzamos, hullámszerű vonalak elkapják és tükrözik a fényt, úgy válik a gondosság büszkeséggé a munka minőségéré és igényességére.

 

Epos Karóra, Férfi, Passion család, 152857

Côtes De Genève

Az ihletadó mindig a szerkezet, ám a számlap az, ami legelőször megragad bennünket; így hát miért is ne lehetne, hogy a manufakturális svájci óraszerkezet-készítés emblematikus formáját, a genfi csíkozást is megjelenítsék, ne csak a hátlapon át megcsodálható módon, hanem magán a számlapon is.

Az Epos Passion modellcsaládjának gerincét ilyen órák képezik, közöttük jónéhány unikummal, mint a nagydátum és az ugróóra, de most egy hagyományosnak is tekinthető, “csupán” dátumkijelzéssel rendelkező változatot mutatunk be, amelynél hiányérzetünk mégsem lehet.

A Côtes De Genève felett szinte lebegnek a feliratok: a márkajelzés, valamint a szerkezetre, funkcióra és szigetelésre vonatkozó hármas információ.
Az ezüstszürke alapszínt finoman fűszerezték egy csipetnyi pirossal, mely feltűnik a Date feliratban, egy 60-as számjegyben 12 óránál, és egy további, csak a legfigyelmesebbek számára felfedezhető részletben, mégpedig a másodpercmutató nyílhegyének csúcsán.

Említést érdemelnek még az órajelző indexek, amelyek természetesen egyenként, kézzel illesztettek, egyébiránt apró foszforeszkáló jelzésekkel vannak ellátva, és a számlap közepe felé mutatva elvékonyodnak, ami optikailag is szép megoldás, ám a mellettük születő árnyék alakja is így változik, ami a számlap misztériumát teszi még bensőségesebbé.

A számlapét, amely mind mintázatában, mind fényében, árnyalataiban, mind színeiben játszani képes velünk és érzékeinkkel. Így lesz olyan, akár az életünk: hol derűsebb, hol szürkébb, hol ragyogóbb, hol visszafogottabb, de mindig szép, mint ahogy az élet is az, csak meg kell látnunk a felhők közül a napot.


Termékadatlap » Teljes modellcsalád »

Könyvjelző

Az Epos és az Órakészítés Művészete
Roger's Premium

WEBSHOP

www.orabirodalom.hu
Tel.: +36 (20) 335-3333
E-mail: 
Elérhetőségeink: Roger's premium
Roger's Premium
Debrecen, Piac u. 31.
Tel.: +36 (20) 335-3333
E-mail: 
Nyitva tartás: Hétfő-szombat 10:00-18:00
Elérhetőségeink: Roger's
Roger's
Debrecen, Batthyány u. 22.
Tel.: +36 (20) 335-3333
E-mail: 
Nyitva tartás: Hétfő-szombat 10:00-18:00

Bemutatkozás

Roger's videó riport

További videók »

5 év Roger's premium
garancia

Svájci óra ajánlataink Japán óra ajánlataink Hírlevél feliratkozás
2020 © Minden jog fenntartva! Az oldal folymatos fejlesztés alatt áll, az esetlegesen fennálló hibákért
és pontatlanságokért elnézésüket kérjük. Minden visszajelzést örömmel fogadunk.
* Az ingyenes házhozszállítást Magyarország területén tudjuk biztosítani.
WebDeb - Ahol a weblapok születnek...
2020 © Minden jog fenntartva! Az oldal folymatos fejlesztés alatt áll, az esetlegesen fennálló hibákért és pontatlanságokért elnézésüket kérjük. Minden visszajelzést örömmel fogadunk.
* Az ingyenes házhozszállítást Magyarország területén tudjuk biztosítani.

WebDeb - Ahol a weblapok születnek...
KeresésLakatKosárNyílNyílcbcbcbcbpipa