Roger’s - Az Órabirodalom
    Az Ön kosara üres. Kérjük válasszon kínálatunkból!

Útmutató a japán órák világába

Kolozsy Attila
Kolozsy Attila | 2018. május 20.

Svájc mellett Japán számít az óragyártás legfőbb fellegvárának.
A folyamatos versengésnek (ami az elmúlt évtizedeket jellemezte) rendkívüli hozadékai születtek: szebbnél szebb órák, számtalan innováció, egyre növekvő, és egyre professzionálisabb gyártás, és soha el nem képzelt, felfoghatatlan választék.
Ugyan a japán ízlésvilág sokáig igen távol állt az európaitól, de a felénk kacsingató márkák hamar belátták ezt, és kifejezetten a mi szemünkre és ízlésünkre formált kollekciókkal jelentkeztek. És mára eljutottunk oda, hogy egyre vonzóbb az igazi japán kultúra, annak másságával, különlegességével és egyediségével.
Mert hisz ezt keressük mi, órarajongók, mindannyian: a különlegeset, az egyedit, a megismételhetetlent.

De, mi, órarajongók, tudjuk azt is, hogy önmagában a legdrágább, legegyedibb karóra is jóval kevesebbet ér, mint az, amit a sajátunknak vallhatunk: azt, amely egy érettségi, egy diploma, egy születésnap, egy szerelem emlékét őrzi. Mert mindenki számára ezek a percek a legértékesebbek, és az az óra, amely mindeközben a csuklónkon volt.

Ezért tartjuk sokan a legnagyobb becsben az első karóránkat, ezért nem lehet elkótyavetyélni szüleink, nagyszüleink óráit, és ezért keressük fiaink és lányaink számára a legnagyobb gondossággal azt az órát, amely nem egy lesz a sok közül, hanem egy igazi, emlékőrző társ.

 

Tartsanak hát velünk egy gyönyörű kalandozásban, amelynek egy célja van csupán: megtalálni egy igazi, nagybetűs órát, és örök hűséget fogadni neki.

 


 

Seiko Solar Chronograph - Modern sportosság és környezettudatosság

Az elektromos szerkezetű órák külön kasztját képezik a napelemes modellek, melyek közül most egy különösen szép darabot mutatunk be.

A SEIKO 8 évvel a világ első quartz órájának bemutatása után, 1977-ben bocsátotta útjára első napelemmel működő karóráját, a SEIKO Solart.

Az évek során a technológia folyamatosan fejlődött, a beépített akkumulátorok tartóssága és kapacitása egyre nőtt, így ma már kifejezetten kiforrott technológiáról beszélhetünk.

 

A teljes képgaléria megtekintéséhez kérjük, kattintson a képre

A teljes képgaléria megtekintéséhez kérjük, kattintson a képre

 

A napelemes szerkezet természetesen az órának csupán egy alkotóeleme, amely egyaránt kerülhet gyenge, közepes, vagy magas minőségű órába.

A SEIKO gazdag kollekciójában a napelemes órák egyúttal a magas hozzáadott értéket képviselő típusokat is jelentik, így ha más márkáknál nem is, de a SEIKO esetében biztosra vehetjük, hogy Solar jelzést csak átlagon felüli modelleken fogunk találni.

 

A most kezünkben lévő kék kronográf rendkívül vonzó darab – ha szeretnénk örökbe fogadni egy ilyen szerkezetű órát, mindenképp érdemes a figyelmünkre.

 

A számlap minden karóra esetében az első, amit megnézünk, és ami, akár egy mosoly, képes megfogni bennünket. A mélykék szín ma egyre népszerűbb, és ez egy sportos karóra esetén tökéletes választás: a kék barna és fekete mellett is jól mutat, világosabb, pozitívabb üzenet van, és ha úgy alakul, akár egy elegáns öltözékhez is felvehetjük.

 

A sportos megjelenést ma hatalmas méretekkel és színek kavalkádjával szokták kiemelni; a SEIKO azonban nem divatmárka, és itt is megmutatja, hogy lehet érzékekre hatóan alkotni úgy is, hogy közben a jó ízlés határain belül maradunk. A számlap alapszíne tehát kék, annak is egy sötétebb árnyalata, amely a számlap szélein emelkedő peremen még sötétebb tónusúra vált, akár csak a külső üvegrámán: megnő így a számlap optikai hatása, de a kényelmes hordhatósággal sem kell leszámolnunk.

 

A segédszámlapok kiemelése egy sportos kronográfon alapkövetelmény, de itt rendkívül jó érzékkel történik: a 3 és a 6 óránál található segédszámlapok grafitszürkék, egyik keskenyebb, másikuk némileg vastagabb kerettel övezve, míg a 9 órás mutató egy határozottabb jelölést kapott.

És ha már az alszámlapok megjelenését vesszük sorba, érdemes az óra funkcióit is áttekintenünk, mert hiszen az idő mérésén túl találunk néhány további komplikációt is.

 

A szép és elegáns dátumkijelzés diszkréten húzódik meg 4 és 5 óra között, jelezve, hogy az óra stílusossága fontosabb volt a tervezők számára, mint a hagyományos, azonnal szemebötlő fehér hátterű dátumtárcsa.

A stopperfunkcióhoz a központi másodpercmutató tartozik, továbbá egy percszámláló, középen, 6 óránál – összetartozásukat a piros szín jelzi egyértelműen.

A beállítókorona melletti mutató 24 órányi időtartamot ölel fel: fölöttébb hasznos segítség ez annak meghatározásában, hogy az óránk valóban azt a napszakot járja e körben, amiben valóban vagyunk – 10 órakor valóban 10 óra, vagy netán 22 óra van.

A számlap szélén még egy tahiméter skálát is találunk: ez nem más, mint egy stopperrel használható átlagsebességmérő.

 

A számlapot elhagyva két hagyományos stoppernyomógombot találunk, épp akkora méretben, hogy a stabil használhatóság biztosított legyen, de beakadásokkal a legkevésébé se kelljen számolnunk.

Ennek szellemében került kialakítása a beállítókorona is, pontosabban a toknak koronát védelmező kiállásai, erősítve egyúttal a tok férfiasságát, és óvva a koronát.

 

Egy óra minőségét a leginkább a tok, a tokozás minősége, és az óraszíj határozza meg: legyen bármilyen értékes is egy óra szerkezete, előbbiek fogják annak stabilitását és biztonságos működési hátterét megteremteni.

A tok erős, masszív, melyet a legjobb, legpontosabb zárást, szervizelést lehetővé tevő menetes rögzítésű hátlappal készítettek el. A nemesacél óraszíj, végszemeit és csatzárját leszámítva, már tömör acélból készül – ez, és a matt, szálhúzott felület igényes kidolgozást mutat, amely remekül illeszkedik az óra sportos, némileg könnyedebben értelmezve az eleganciát, sportosan elegáns jelzővel is illethető.

 

Összességében egy rendkívül stílusos, modern technológiát felvonultató, hosszú távon használható, velünk élő, eleven és kifejezetten szerethető óra a SEIKO Solar Chronograph, amely a japán órák szerelmesei számára is figyelemre méltó igényes részleteinek köszönhetően.

 

A napelemes órák szerkezeteivel kapcsolatban még sok érdekes információt szeretnénk felfedni a következőkben:

- milyen tartósak az akkumulátorok?

- hogyan rövidítjük, és hogyan hosszabbíthatjuk ezek élettartamát?

- kell e karbantartani egy napelemes órát?

- minden napelemes óra egyforma minőségű?

- hogyan lehetünk valóban környezettudatosak?

 

 Seiko Core Collection SSC495P1 63241

Modern sportosság és környezettudatosság

"A számlapot elhagyva két hagyományos stoppernyomógombot találunk, épp akkora méretben, hogy a stabil használhatóság biztosított legyen, de beakadásokkal a legkevésébé se kelljen számolnunk. Ennek szellemében került kialakítása a beállítókorona is, pontosabban a toknak koronát védelmező kiállásai, erősítve egyúttal a tok férfiasságát, és óvva a koronát."


Termékadatlap » Teljes modellcsalád »


 

Seiko Presage Cocktail - Egy lenyűgöző mechanikus óra Japánból

Lakkfekete bőrszíj, polírozott tok, különlegesen gyönyörű számlap; ez nem egy mindennapos japán automata óra, ami azonnal és mellbevágóan érezhető válik, ha kézbe vesszük.

 

A legendás Seiko 5, amely mindenki számára elérhetővé tette a mechanikus karórát, gépesített gyártásával az olcsóságra törekedett, ezzel szemben a Presage kollekció annak bemutatására született, hogy élesen elkülönítse a kommersz tömegórákat az értékesebb modellektől.

 

A mechanikus szerkezetek iránti vonzódás minden komoly óragyártó számára zsigeri elkötelezettséget jelent, amit – nem kell hozzá rendkívüli jóstehetség – a kézen hordott miniszámítógépek ( = okosórák) sem fognak befolyásolni, mert minél sokrétűbb és okosabb egy chip, azzal együtt válik egyre ridegebbé, távolibbá, és embertelenebbé.

 

Egy mechanikus szerkezet varázslatosságában a legvonzóbb az a tökéletességre törekvő hit és eltökéltség, amely generációkat késztetett munkára, és amely minden küzdelem árán sem lehet soha tökéletes, de épp ezért maradhat hozzánk, emberekhez közeli, szerethető, magasztalható, és becses. 

A Presage a Seiko komoly, értéket és tudást közvetítő modellcsaládja, amely már nem filléres, de még nem is a Grand Seiko luxusát közvetíti, hanem azt, hogy hogyan képzelik el a mechanikus óragyártás jövőjét, amely évtizedek, vagy inkább, egy teljes évszázad történelmét és tapasztalatát hivatott bemutatni.

Hogy mennyire fontos a Seiko számára az igazi mechanikus óragyártás – a Presage is bizonyítja; már nem a stílusbeli különbségekre helyezik a hangsúlyt, vagy inkább tesznek egyfajta előjelet, hanem az órák működtető mechanizmusára.

 

A teljes képgaléria megtekintéséhez kérjük, kattintson a képre

A teljes képgaléria megtekintéséhez kérjük, kattintson a képre

 

A Cocktail modellek fényesen, szívvel és lélekkel telve tárják fel egy kultúra örökségét, előremutatón, de a múltból táplálkozva. A számlap felett domború hardlex üveget találunk, amely nem hivatott másra, mint azt az atmoszférát, fényt és árnyékot megteremteni, amely nagyapáink idejében minden karóra sajátja volt. A számlap egész óra jelzéseinek épített volta, központból induló mintázata, a kék különböző árnyalatainak megjelenése, amely káprázatos változatosságával a számlap újabb és újabb arcát engedi láttatni, a tok megformáltsága, a beállítókorona egyszerűsége, amely mégis eltér a megszokottól, mindez, és még számtalan finom részlet csábít, hogy tartsunk a Seikoval abba a világba, amely csak az övé, de mi magunk is boldogok lehetünk benne.

A szerkezet minden apró rezdülése finom ketyegéssel emlékeztet bennünket múltunkra és jelenünkre; a szerkezet ugyanakkor mai és modern, és Seiko, de csupa nagybetűvel.

 

A számlapon a hagyományos hárommal szemben összesen öt mutatót találunk, de szép, és egyértelmű kivitelüknek hála ez nem okozhat senki számára átláthatatlanságot. Középen találjuk a klasszikus, ezüst színű óra- és percmutatót, felettük pedig a vékony kékített másodpercet. A három mutató alatt pedig ott egy negyedik: ennek csak nyílhegyben végződő vége kék színű, és egy 12 és 4 óra közötti sávra mutat – a járástartalék kijelző beosztását találjuk itt. A 40-ig számozott kijelző az órákat jelöli: ahol a mutató áll, annyi órányi tartaléka van még óránk főrugójának. A leolvashatósághoz nem kell tennünk semmit; a mutató mindig és pontosan tájékoztat bennünket a tartalékidőnkről; bizony jól jönne ez nekünk is, a hajszolt mindennapok során.

 

6 óránál még találunk egy hagyományostól eltérő megoldást: az 1-től 31-ig számozott tárcsán az aktuális dátum leolvasására van módunk. Néhányan összehúzhatják a szemöldöküket: mi végre ez a felesleges, és nem épp hasznos, idővel minden bizonnyal nehézkessé váló leolvashatóság? Nos, számukra azt üzeni a Seiko, hogy így a régi alsómásodperes zsebórák hangulatát is megidézhettük, a számlapnak némi sportosságot is adhattunk, és a többfunkciós órák száraz összetettségét is nyugodtabbá, egyszersmind szerethetőbbé tehettük. Hát kell ennél több indok egy dátumkijelző kivitelének alátámasztására? Ha szeretjük az órákat, egészen bizonyos, hogy nem.

 

És ha Ön még mindig velünk tart, ennek a hosszúra nyúlt bejegyzésnek az olvasása közben, akkor bizonyos, hogy szereti az órákat; és ez tiszteletre méltó tulajdonság egy olyan világban, ahol minden kerek dologból szögletes lesz, minden hitből hitetlenség, az adott szóból üres frázisok, az örök szerelmek ígéretéből pedig életfogytig tartó gyűlölet.

 

De ha van egy igazi, szívünkhöz közel álló óránk, egy percre rápillantva elfeledhetjük, hogy a világ nyáron is képes rút és hideg lenni, majd, amikor óránk ketyegését újra meghallottuk, felpillantva róla megbizonyosodhatunk arról, hogy az életünk jóval szebb, sikeresebb, és boldogabb, mint aminek egy perce még hittük, mert az óránkban rejlő szépség és misztérium ott lapul a szembe jövő másik ember mosolyában, a bokrok széllel táncoló hajladozásában, és a nap sugaraiban, legyen akár tél, tavasz, nyár vagy ősz. Csak rajtunk áll, mennyi mindent veszünk észre belőle.

 

 Seiko Presage SSA343J1 63241

Seiko Cocktail - Egy lenyűgöző mechanikus óra Japánból

A rendkívüli kék mellett még további változatok is készültek ezzel a szerkezettel és tokkal: ezüst és szürke számlappal, a bőr mellett fémszíjjal, és egy valóban korabeli, patinás hangulatot idéző rozéarannyal.


Termékadatlap » Teljes modellcsalád »


Útmutató a japán órák világába
Roger's Premium

WEBSHOP

www.orabirodalom.hu
Tel.: +36 (20) 335-3333
E-mail: 
Elérhetőségeink: Roger's premium
Roger's Premium
Debrecen, Piac u. 31.
Tel.: +36 (20) 335-3333
E-mail: 
Nyitva tartás: Hétfő-Szombat: 9-18
Elérhetőségeink: Roger's
Roger's
Debrecen, Batthyány u. 22.
Tel.: +36 (20) 335-3333
E-mail: 
Nyitva tartás: Hétfő-Szombat: 9-18

Bemutatkozás

Roger's videó riport

További videók »

5 év Roger's premium
garancia

Exkluzív ajánlataink

Svájci óra ajánlataink
Japán óra ajánlataink
2018 © Minden jog fenntartva! Az oldal folymatos fejlesztés alatt áll, az esetlegesen fennálló hibákért
és pontatlanságokért elnézésüket kérjük. Minden visszajelzést örömmel fogadunk.
* Az ingyenes házhozszállítást Magyarország területén tudjuk biztosítani.
WebDeb - Ahol a weblapok születnek...
2018 © Minden jog fenntartva! Az oldal folymatos fejlesztés alatt áll, az esetlegesen fennálló hibákért és pontatlanságokért elnézésüket kérjük. Minden visszajelzést örömmel fogadunk.
* Az ingyenes házhozszállítást Magyarország területén tudjuk biztosítani.

WebDeb - Ahol a weblapok születnek...