Menü
Kedvencek

Az ORIENT és a japán mechanikus órakészítés története

Kolozsy Attila
Kolozsy Attila | 2020. július 12.

Míg a Casio a megfizethető elektromos órák képviselőjeként vált népszerűvé, az Orient hasonló szerepet tölt be a mechanikus órák terén: olyan időmérőket készítenek, amelyek megbízhatóak, hosszú távon használhatók, és az áruk is kedvező.
Ugyanakkor, akárcsak a többi japán márka esetében, ma már nem tekinthető az Orient sem csupán szimplán tömeggyártónak, hiszen kínálatukban egyre magasabb minőségű, és ezáltal magasabb árú termékek is megjelennek.
Érdemes hát megismerkednünk a teljes kollekcióval, a családokkal, a modellekkel, a szerkezetekkel és a műszaki különbségekkel.

Könyvjelző

Tartalomjegyzék:

Elsőként egy szívhez szóló, bennünket igazán megérintő modellcsaládot szeretnénk bemutatni, amely nevében, küllemében és szellemében is érdemes a figyelemre.

 

Ez az Orient Bambino.

 

Az ORIENT és a japán mechanikus órakészítés története

 

Bambino

Hogy az olaszok szenvedélyesek, aligha vonható kétségbe; imádják az életet, a napot, az Itáliát körbe ölelő tengereket, a szerelmet, és gyermekeiket. És kell-e nagyobb bizonyíték arra, hogy egy nemzet rajong újszülöttjeiért, mint az, ha a világ egyik legszebb szaván szólítja őket: Bambino.

 

És kell-e komolyabb bizonyíték arra, hogy egy óragyár legszentebb hitvallását egy karórában juttatja kifejezésre, mint az, ha ezt az óracsaládot a világ egyik legszebb szavával nevezi el: Bambino.

 

Az ORIENT és a japán mechanikus órakészítés története

 

Az Orient komoly szándékait jelzi, hogy a Bambino immár több generációt is megélt, többféle méretben és formában jelenítve meg azt, amit ők klasszikusnak és időtlennek gondolnak.

 

Hogy elképzeléseik mennyire találtak nyitott fülekre a márka rajongói számára?

 

A folyamatos megújulás, bővülés, a sok, finom apró részlet, ami az órákban megjelenik, és az a hangulat, ami áthatja a kollekciót, világsikert hozott, ami éppúgy kedvelt Európában, mint a tengerentúlon, vagy Ázsiában. Ki kell emeljük, hogy kevés ilyen modell született az órakészítés történetében.

 

Pedig nincs többről szó, mint a klasszikus értékek tiszteletben tartásáról, arról, hogy a harsányság helyett az egyszerűség lehet sokkalta erősebb, de ha erősebb nem is, szerethetőbb mindenképp.

És ez lehet a titok igazi nyitja: nem csak az ár, nem csak a fejlődő technológia, nem csak a komfortosság, hanem a szerethető, szívünkbe belopódzó, szerény és kedves külső.

 

Az ORIENT és a japán mechanikus órakészítés története

 

Egy Bambino üvege domború, ahogy az újak esetében maga a selyemfényű számlap is az; és így az egész órákat jelző indexek is ívesen simulnak a számlap pereméhez.

A mutatók vékonyak, és apró rafinériaként, csak az órájában valóban gyönyörködni képes vásárló számára látható módon, a másodpercmutató vége rózsaaranyból pirosra vált át.

 

A tok koránt sem lapos, mégis annak tűnik; és az érzet ebben az esetben jóval fontosabb, mint a lexikális tény. Ha alaposan szemügyre vesszük az órát oldalról, megfejthetjük ezt a talányt: a tok valóban vékony, de, mint egykoron, úgy jó fél évszázaddal ezelőtt, az üveg emelkedik ki, hagyva helyet a mutatók szabad mozgásának. Így lehet az, hogy a 42-es méret is remekül hordható akár egy vékonyabb csuklón is; habár egy percig sem akarunk lebeszélni senkit a hagyományosabb 40-esekről.

 

Az ORIENT és a japán mechanikus órakészítés története

 

A grafitszürke számlapos Bambino bőrszíja sem mindennapi: a velúros, camel színű anyag kontrasztját az alsó bőr eltérő színe adja.

 

Egy tökéletes, kör alakú tokban egy hétköznapi, mindennemű hivalkodástól mentes számlap tekint vissza ránk, amely alatt a márka őshazájából származó mechanikus szerkezet él, mozog, ketyeg.

 

És ez a ketyegés, amint a fülünkhöz emeljük, meghódítja a szívünket; ha pedig ez mégsem így volna, hát jobb, ha egy mobiltelefon üzlet felé vesszük az irányt. Igaz, így a világ egyik csodáját kerüljük el; ámbár az élet ilyen: vannak dolgok, amiknek idő kell, de leginkább mi vagyunk azok, akik a nagy sietségben pont a legszebb pillanatoktól fosztjuk meg magunkat.

 

ORIENT Karóra, Férfi, Classic család, 186430
preload

Bambino Small Second

A régi, nagyapai örökségként ránk szálló karóráknak különös varázsa van: a lapos tok, a ketyegésével szívünkbe lopódzó szerkezet, és az a patina, ami másoknak lehet kopás, folt és idejétmúlt, de számunkra mégis, mindennél értékesebb.

Az Orient Bambino kismásodperces változata egészen közel hozza azt az érzést, amit egy régmúltból származó mechanikus óra közvetít az arra fogékonyaknak; és ebben felépítésének, üvegének, de mindenekelőtt különösen szép és autentikus számlapjának van kiemelt szerepe.
A számlapjának, amelynek nem csak egy arca van – de csak annak fedi fel magát, aki igazán figyelni képes rá.

A 6 óra felett elhelyezett kismásodperc más arculatot jelent a megszokott központi 3 mutatós automata órákhoz képest, és egyúttal a régi zsebórák hangulatát is megidézi.

A Bambinokon megszokott vonalas vagy római számos beosztással szemben itt arab számjegyeket találunk a selyemfényű sunburst számlapon.

A dátumablak keretét pedig elhagyták, ami a tervezők azon szándékát jelzi, hogy minél kevésbé szerették volna megtörni a számlap fényének varázslatos hatásait.

Mert a varázslat ott kering a számlap és a hajlított minerálkristály között, ám néha kilép onnan, hogy csókot leheljen viselőjének csuklójára, megköszönve az éltető mozdulatokat.


Termékadatlap » Teljes modellcsalád »
ORIENT Karóra, Férfi, Classic család, 179225
preload

Bambino II Big Size

A hagyományos 40 mm-es toknál nagyobb, épp ezért Big Size-ként aposztrofált változat elegáns kivitele és lapos érzete révén kifejezetten komortosan viselhető. Színei, árnyalatai pedig rendkívüli módon szerethetővé teszik.

Elsősorban hétköznapi darab, ám olyan szép, hogy a hétköznapokat képes ünneppé varázsolni.

És hát lehet-e nagyobb feladata egy karórának, mint az, hogy mosolyt csaljon tulajdonosa arcára?


Termékadatlap » Teljes modellcsalád »
ORIENT Karóra, Férfi, Classic család, 186427

Bambino Open Heart

Lassan 40 éve, hogy az első Open Heart, azaz nyitott szíves órák megjelentek a svájci órák között.

A billegő látványos megjelenítése a számlap felől finomabb kivitelű szerkezeteket követelt meg, így jó ideig igazi luxusnak számított, de még ma is legalább 2-300e Ft-tól indulnak az ilyen kialakítású karórák. (Természetesen a kommersz, javíthatatlan és megbízhatatlan kínai órákat nem tekintjük viszonyítási alapnak.)

Az Orient is elkészítette a saját változatát, amely emberközeli árban teszi elérhetővé ezt a különlegesen látványos megoldást.


Termékadatlap » Teljes modellcsalád »
ORIENT Karóra, Férfi, Classic család, 196564

Bambino II

A Bambino szellemisége alapvetően bőrszíjat igényel, ám a vásárlók egy része a fémszíjat részesíti előnyben, így az Orient számukra is készített egy módosított változatot.

Mindenképp dicséretes, hogy nem csupán egy fémszíjat terveztek a meglévő modellekhez, hanem egy egészen új típust adtak a palettához.

Megemlítendő az is, hogy az acél hűvösségét vékonyabb indexekkel és kecses dauphine mutatókkal ellensúlyozták, így a számlap egyszerűségével és tisztasáságával válik vonzóvá.

A fémszíj egyébiránt minőségi darab: tömör nemesacélból készültek a csatszemei, pillangózárja pedig rejtett kialakítású.

És természetesen, a megtérők számára, a fémszíj bármikor lecserélhető bőrre.


Termékadatlap » Teljes modellcsalád »
Orient órák listázása › Böngésszen a teljes kollekcióban
Elérhetőség
Ismerjen meg bennünket › Történetünk, üzleteink, elérhetőségek
5 év prémium garancia
Roger's Prémium+ Garancia › Ismerkedjen meg a garancia részleteivel
Elérhetőségeink: Roger's
Roger's
Debrecen, Batthyány u. 22.
Tel.: +36 (20) 335-3333
E-mail: 
Nyitva: Hétfő-szombat 10:00-18:00
Hírlevél feliratkozás
2024 © Minden jog fenntartva! Az oldal folymatos fejlesztés alatt áll, az esetlegesen fennálló hibákért
és pontatlanságokért elnézésüket kérjük. Minden visszajelzést örömmel fogadunk.
* Az ingyenes házhozszállítást Magyarország területén tudjuk biztosítani.
WebDeb - Ahol a weblapok születnek...
2024 © Minden jog fenntartva! Az oldal folymatos fejlesztés alatt áll, az esetlegesen fennálló hibákért és pontatlanságokért elnézésüket kérjük. Minden visszajelzést örömmel fogadunk.
* Az ingyenes házhozszállítást Magyarország területén tudjuk biztosítani.

WebDeb - Ahol a weblapok születnek...
KeresésLakatKosárNyílNyílcbcbcbcbpipa