Menü
Kedvencek

Mi alapján tehetünk különbséget az óraszerkezetek között?

Kolozsy Attila
Kolozsy Attila | 2015. március 8.

Ha leegyszerűsítjük, gyakorlatilag két óraszerkezet létezik: az elektromos és a mechanikus.
Elektromos szerkezet a quartz, az auto-quartz, a napelemes, a rádióvezérelt, a kinetic, a GPS-szel
működő – mechanikus pedig az automata és a kézi felhúzású.

Könyvjelző

Tartalomjegyzék:

Elektromos szerkezetek

Pontosak, de nem feltétlenül hajszálnyira (kivéve a rádióvezérelt és a GPS-szel működők; de ezek is csak akkor, ha kommunikálni tudnak az adóval).

 

Mindegy, hogy hordjuk, vagy sem, a szerkezet működik, mivel az energiatárolója elem, akkumulátor vagy kapacitor.

 

Az óra működését az elektronikai modul határozza meg; ha ez meghibásodik, az óra csak nagy költséggel javítható, ha pedig régebbi modellről van szó, aminek a gyártása megszűnt, alkatrész hiányában az óra javíthatatlanná válik.

 

Az is egyértelmű, hogy minél több funkciót sűrítenek egy órába, a meghibásodási esélye annál nagyobb.

 

A szerkezet karbantartására rövid időn belül nincs szükség.

 

Általános, tokra, tömítésekre, vízmentességre kiterjedő ellenőrzésre és karbantartásra viszont mindegyik típusnak, így a napelemes vagy kinetic óráknak is szüksége van, hiszen az elektronikai modulok meghibásodását a legtöbb esetben a tokba jutó szennyeződés és pára okozza, ami kivédhető körültekintő és gondos használat, és a karbantartások elvégzése esetén (mi 2 éves periódust ajánlunk).

 

Értékállóságuk kérdéses, mert gyártástechnológiájukból kifolyólag sokkal inkább futószalagon készülnek, mint mechanikus társaik.

 

A teljes galéria megtekintéséhez kérjük, kattintson a képre

A teljes galéria megtekintéséhez kérjük, kattintson a képre

 

Mechanikus szerkezetek

Kevésbé pontosak, mint az elektromos órák, ellenben a svájci szerkezetek többsége nagyon jól beszabályozható (a magasabb árfekvésűek között már találni olyanokat, amelyeknek a heti eltérése mindössze néhány másodperc).

 

Nincs szükségük elem, akkumulátor vagy kapacitor cserére.

 

Tekintve, hogy ezek az órák a rugóházukban tárolt energiát hasznosítják, felhúzásra vagy mozgatásra folyamatosan szükségük van, mert ha ez nem történik meg, akkor meg fognak állni (a járástartalák, tehát az az idő, ami egy teljesen felhúzott rugó teljes lejártáig szól, általában 38-48 óra közötti, szakmai szempontból megfogalmazva egy nap + tartalék).

 

A szerkezetek működése fantasztikus: a járatért felelős billegő 21,600 vagy 28,800 óránkénti lengésszámmal működik, azaz egy svájci automata óra egyetlen hét alatt majd 5 millió mozdulatot végez – mindezt a használója jóvoltából!

 

Előbbi következménye, hogy a mechanikus részek kenése kulcsfontosságú; minél magasabb a lengésszám, annál precízebb és kimunkáltabb szerkezettel, és annál nagyobb karbantartási igénnyel kell számolnunk.

 

Általánosságban azonban mégis elegendő 5 évente a szerkezet teljes szervizelése – nem javítása, hanem a folyamatos, problémamentes használat fenntartása.

 

Általános, tokra, tömítésekre, vízmentességre kiterjedő ellenőrzést és karbantartást, továbbá járatellenőrzést, szükség esetén pontosságszabályzást 2 évente javaslunk.

 

A jobb mechanikus szerkezetek javíthatósága korlátlan ideig megmarad.

 

Értékállóságuk magas; egy új, minőségi svájci mechanikus óra ára ez elmúlt 10 évben kb. a másfél/kétszeresére emelkedett az alkatrészek árának növekedése és a magas szakemberigény miatt.

 

Egy svájci mechanikus szerkezetben megjelenő szakértelem, megtervezettség, hajszálpontos megépítettség, az alkatrészek rendkívül precíz kidolgozottsága, a kézműves szakmunka legmagasabb fokú megjelenése olyan órák megszületését eredményezi, amelyek egyetlen műszaki érdeklődésű embert sem hagyhat hidegen; ugyanakkor nagyon fontos, hogy a szerkezeten túl az óra tokozásában, a számlapban, a mutatókban, és minden apró részletben is ugyanez az igényesség és precizitás jelenjen meg, ami nem feltétlenül természetes a svájci órák között sem, és ezzel némiképp világossá is válik, hogy miért lehetnek jelentős árkülönbségek látszólag azonos szerkezetű órákban is.

 


 

Ezek tehát az objektív, kézzel fogható különbségek, melyeket nem érzelmek szültek, csakis tényeken alapulnak.

Azonban egy karóráról nem lehet érzelemmentesen beszélni; ez olyan volna, mint ha olyan dolgokról viccelődnénk, melyek fontosak számunkra.

Mit jelent egy ember számára az az óra, amit nap mint nap a csuklóján visel?

Valószínűleg nem mindenkinek ugyanazt.

Mert más az, ha azért viselünk egy karórát, mert a munkánkhoz van rá szükségünk.

Más az, ha felismertük azt a tényt, hogy egy karóra a legkézenfekvőbb módja annak, hogy egy szemvillantás alatt megtudjuk, mennyi az idő.

Más az is, ha státuszszimbólumként tekintünk rá, és a külvilág felé akarunk mutatni valami olyat, ami valójában nem mi vagyunk.

És vannak olyanok, akik azért hordanak karórát, mert a karóra hasznos, stíluskifejező, öltözködéskiegészítő, de legfőképp: egy olyan tárgy, amelyet szeretnek.

Hitem szerint ők vannak a legtöbben.

És ha túlzásnak hat az, hogy egy tárgyat szeretni is lehet, ez csak azért van, mert a mesterségesen gerjesztett fogyasztói társadalom már nem akar szeretni, csak birtokolni – a legjobbat, a legmenőbbet, a legdrágábbat, és azonnal lecserélné a telefonját, a kocsiját, a szerelmét, ha kijönne egy újabb és mutatósabb.

Hiszem azt, hogy ők vannak kevesebben.

Azért hiszem, mert sok olyan ügyfelünk van, aki egy kommersz, egyszerű óra megjavítását is megrendeli, nem azért, mert az óra értékes, hanem azért, mert emlékek fűzik hozzá, azért mert azok az emlékek nem vehetőek meg pénzért, azért mert azok az emlékek nem ismételhetőek, azok a percek nem hozhatóak vissza. Ilyen, ha a nagypapa réges-régi felhúzós óráját akarja az unoka felvenni, ilyen, ha egy órát meg akarunk őrizni, mert ballagásunkra vagy diplomaosztónkra kaptuk, és ilyen az is, ha egy óra társunk volt egy első randin, egy első szerelmes kézszorításkor, mert ez az óra minden egyes másodpercben emlékeztethet bennünket, hogy kik voltunk, és kik vagyunk.

Hiszem, hogy többünk ragaszkodik az emlékeihez, és ragaszkodik az órájához, amely évekig, évtizedekig vele volt, és bármilyen kegyetlen is, számolta azt az időt, amelyből életünk elején azt hittük, korlátlanul rendelkezésünkre áll, pedig ez az egyetlen, amely megismételhetetlenül véges, és minden megélt perce visszavonhatatlan.

 

És mindannyian tudjuk, hogy egy igazi mechanikus óra túl fog élni bennünket, de ha jól éljük az életünket, átadhatjuk valakinek, aki soha nem fogja feledni, kitől kapta.

Elérhetőség
Ismerjen meg bennünket › Történetünk, üzleteink, elérhetőségek
5 év prémium garancia
Roger's Prémium+ Garancia › Ismerkedjen meg a garancia részleteivel
Roger's Webshop

WEBSHOP

www.orabirodalom.hu
Tel.: +36 (20) 335-3333
E-mail: 
Elérhetőségeink: Roger's premium
Roger's Premium
Debrecen, Piac u. 31.
Tel.: +36 (20) 335-3333
E-mail: 
Nyitva: Hétfő-szombat 10:00-18:00
Elérhetőségeink: Roger's
Roger's
Debrecen, Batthyány u. 22.
Tel.: +36 (20) 335-3333
E-mail: 
Nyitva: Hétfő-szombat 10:00-18:00
Hírlevél feliratkozás
2024 © Minden jog fenntartva! Az oldal folymatos fejlesztés alatt áll, az esetlegesen fennálló hibákért
és pontatlanságokért elnézésüket kérjük. Minden visszajelzést örömmel fogadunk.
* Az ingyenes házhozszállítást Magyarország területén tudjuk biztosítani.
WebDeb - Ahol a weblapok születnek...
2024 © Minden jog fenntartva! Az oldal folymatos fejlesztés alatt áll, az esetlegesen fennálló hibákért és pontatlanságokért elnézésüket kérjük. Minden visszajelzést örömmel fogadunk.
* Az ingyenes házhozszállítást Magyarország területén tudjuk biztosítani.

WebDeb - Ahol a weblapok születnek...
KeresésLakatKosárNyílNyílcbcbcbcbpipa