Menü
Kedvencek

A napelemes órák titkai

Kolozsy Attila
Kolozsy Attila | 2019. május 15.

A napelemes órák elterjedése ugyan a 90-es évekre tehető, azonban az első, ezzel az innovatív technológiával készült modellek már a 70-es évek elején napvilágot láttak.

Május 16-án a fény világnapját ünnepeljük – mivel is tehetnénk ezt méltóbban, mint olyan órákkal, amelyek fényből nyert energiával működtetik óraszerkezeteiket.

 

Ennek kapcsán néhány figyelemreméltó típust szeretnénk bemutatni, tudva, hogy ez csak egy villanásnyi lesz az elérhető modellek tömegéből.

 

Egyúttal a napelemes órák használatáról, egyedi tulajdonságáról, ápolásáról is szót szeretnénk ejteni – tartson velünk, ha érdeklik az órák, és szeretné nem csak birtokolni, de méltó módon gondozni is azt a darabot, ami „képes volt megdobogtatni a szívét”.

 

Kezdjük a sort egy rendkívüli modellel a SEIKO istállójába tartozó PULSAR választékából, amely olyan biztonsággal és erővel újítja meg a hagyományos óra fogalmát és megjelenését, hogy akár tetszik nekünk ez a dinamikus sportos világ, akár nem, egy elismerő pillantást mindenképp megérdemel.

 

A napelemes órák titkai

 

A különlegesség ott van a számlap alatt egy napelemes SOLAR CHRONOGRPAH szerkezet formájában, amely hónapokra elegendő energiát képes eltárolni – de erre aligha lesz szükség, mert akinek ilyen órája van, nem valószínű, hogy dobozban tartaná, és ne akarná inkább azt, hogy folyamatosan a közelében, a csuklóján legyen.

 

A számlap egyébként tobzódik az egyedi megoldásoktól: a fekete színt kék kiegészítőkkel dobták fel, a számlap bal oldalát versenyzászlókat idéző kockás mintával látták el, a stopper percszámlálójának első 20 percét pedig hangsúlyosabbá tették, hiszen a versenyben egy jó start mindent eldönthet.

A számlap kékje minden egészóra jelzésnél megjelenik, és ezzel a színnel tüntetik fel diszkrét módon az akkumulátor töltöttségének állapotát is 7 óránál, és az abszolút stílusosság jegyében a stopper indítógombja is kiegészült egy kék színű betéttel.

 

A karizmatikus tok újszerű módon kapcsolódik a kevlármintás, ismét a versenyzászlót megidéző bőrszíjához, ezzel lépve olyan magas fokozatba, amellyel végképp lekörözi a hagyományos órakészítők klasszikus megoldásait.

 

PULSAR Karóra, Férfi, Accelerator család, 192613
preload

Modern technológia, high-tech megjelenés

Napelemes működésű, többfunkciós óraszerkezetet rejt magában a PULSAR erőteljes Accelerator modellje: idő- és dátumkijelzés 24 órás mutatóval kiegészítve, 60 perces stopper, és tahiméter skála a belső gyűrűn. A szerkezet a SEIKO csoportba tartozó Epson gyártmánya, és tervezői azon vásárlók kedvében igyekeztek járni, akik az óra időmérő funkcióját helyezik előtérbe, hiszen mindhárom központi mutató a pontos időt szolgálja, míg a stopperszámlák a segédszámlapokra kerültek.


Termékadatlap » Teljes modellcsalád »

A FÉNY NYOMÁBAN – A NAPELEMES ÓRÁK HASZNÁLATA

Sokan azért választanak napelemes órát, mert abban nem kell elemet cserélni; azonban ez alapvetően téves megközelítés. Elemet valóban nem szükséges cserélni, de a hagyományos gombelemnél jelentősen drágább akkumulátort előfordulhat, hogy igen.

 

Mit kell tegyünk, hogy meghosszabbítsuk óránk akkumulátorának élettartamát?

Hogyan használjuk az óránkat, hogy néhány év után ne kelljen szervizbe vigyük?

 

A válasz egyszerűbb, mint gondolnánk: töltenünk kell az órában lévő energiatárolót. Azonban nem mindegy, mikor, és hogyan.

 

A napelemes órák titkai

 

A tévhittel ellentétben az, hogy az órát folyamatosan viseljük, nem elegendő. A kabát- és ingujj alatt (az elegáns megjelenés, nyáron is, eleve kizárja a rövid ujjú ing viselését!), a karóra számlapja, amely ebben az esetben, mint energiagyűjtő is funkcionál, nem jut elegendő fényhez.

Nem beszélve az őszi, téli hónapokról, amikor a zártabb öltözködés, a hűvösebb és borongósabb napok ugyancsak nem kedveznek a napelemes óráknak. Ezekre az időszakokra fel kell készíteni az óránkat, és ezek elmúltával pótolnunk kell az elhasznált tartalékokat. Hasonló ez, mint az élőlények esetében: minden évszaknak meg van a maga jellegzetessége, célja és jelentősége, amit ismernünk kell, és e szerint alakítani az életünket.

 

Leszögezhetjük, hogy az óránkat tölteni kell, de tudnunk kell, hogy igen nagy mértékű eltérés lehet az eltérő fényviszonyok között: egy kivilágított irodában néhány 100 lux fényerő mérhető, amivel szemben a szabadban, még felhős időben is ennek sokszorosa, úgy 10,000 lux, ellenben ragyogó napfényben 100,000 lux fényerőből táplálkozhat az óránk.

Ha nem tehetjük meg, hogy az óránkat szabad fényre tegyük, napos időben, ablakon belül is 10,000 lux fényerővel számolhatunk.

 

Mit jelent ez a töltési idő szempontjából?

Ha az óránk teljesen lemerült, irodai fény mellett hetekig kell töltsük, de még szabad fényen, napos időben is több órányi töltési időre lesz szükség.

 

Azt viszont nem szabad megengednünk, hogy az óránk teljesen lemerüljön: ez kifejezetten nem tesz jót az akkumulátornak – mindig törekednünk kell a teljes feltöltésre.

 

A nyári melegben, napfényben szabadban hagyott karóra akkumulátora ugyan gyorsan és hatékonyan feltöltődik, de magának az órának ez mégsem kedvező: az UV sugárzás károsítja az óra létfontosságú tömítéseit. A megoldás a gondos, törődő használatban van: nem lemerüléskor töltjük az óránkat, hanem rendszeresen, tavasszal és ősszel, nem tűző napon, mindössze 2-3 óra hosszat. Így nem engedjük, hogy az akku teljesen lemerüljön, ami a téli időszak után és előtt igen fontos, nincs szükség hosszú idejű töltésre, és a káros sugárzás mértékét is csökkenteni tudjuk.

 

Így már védjük az akkumulátorunkat, ellenben az óránkat is védenünk és ápolnunk kell; ezzel folytatjuk legközelebb.

 

SEIKO Karóra, Férfi, Prospex család, 166469
preload

Egy óra, ami jár, és mindig pontos

A SEIKO jelentős fejlesztéseinek egyike volt az 1977-ben bemutatott első SEIKO SOLAR, így az első számú japán óramárka referenciának tekinthető ezen a vonalon is. Ma a napelemes órák a modern csúcstechnológia megtestesítői, amit azzal is erősítenek, hogy ebben a kiemelt PROSPEX modellben nem hagyományos, hanem rádióvezérelt szerkezet működik.


Termékadatlap » Teljes modellcsalád »
Pulsar órák listázása › Böngésszen a teljes kollekcióban
Elérhetőség
Ismerjen meg bennünket › Történetünk, üzleteink, elérhetőségek
5 év prémium garancia
Roger's Prémium+ Garancia › Ismerkedjen meg a garancia részleteivel
Roger's Webshop

WEBSHOP

www.orabirodalom.hu
Tel.: +36 (20) 335-3333
E-mail: 
Elérhetőségeink: Roger's premium
Roger's Premium
Debrecen, Piac u. 31.
Tel.: +36 (20) 335-3333
E-mail: 
Nyitva: Hétfő-szombat 10:00-18:00
Elérhetőségeink: Roger's
Roger's
Debrecen, Batthyány u. 22.
Tel.: +36 (20) 335-3333
E-mail: 
Nyitva: Hétfő-szombat 10:00-18:00
Hírlevél feliratkozás
2024 © Minden jog fenntartva! Az oldal folymatos fejlesztés alatt áll, az esetlegesen fennálló hibákért
és pontatlanságokért elnézésüket kérjük. Minden visszajelzést örömmel fogadunk.
* Az ingyenes házhozszállítást Magyarország területén tudjuk biztosítani.
WebDeb - Ahol a weblapok születnek...
2024 © Minden jog fenntartva! Az oldal folymatos fejlesztés alatt áll, az esetlegesen fennálló hibákért és pontatlanságokért elnézésüket kérjük. Minden visszajelzést örömmel fogadunk.
* Az ingyenes házhozszállítást Magyarország területén tudjuk biztosítani.

WebDeb - Ahol a weblapok születnek...
KeresésLakatKosárNyílNyílcbcbcbcbpipa