Menü
Kedvencek

EDOX Delfin: Egy ikonikus modell újjászületése

Kolozsy Attila
Kolozsy Attila | 2024. február 7.

Az EDOX első búvárórája 1961-ben látott napvilágot, egy olyan karóra képében, amely vízállóság és ütésvédelem tekintetében új mércét állított fel, és méltán érdemelte ki a THE WATER CHAMPION elnevezést. Ez az óra volt a később világhírre szert tett DELFIN, amely ragyogó formában született újjá az EDOX alapításának 140. jubileuma alkalmából.

EDOX Delfin: Egy ikonikus modell újjászületése

 

A bázeli órakiállítás központi csarnokában egy kétszintes épület magasodott, melynek falán négy betű jelezte, hogy melyik óragyár képviselteti benne a svájci óragyártás maga által felvállalt értékeit és hagyományait. A klasszikus ízlésvilág, a minőségre való törekvés, az értékteremtés ott volt a kiállított órákban, és ott lebegett a falak között, a megbeszéléseknek és bemutatóknak otthont adó helységekben éppúgy, mint a recepciós pult körül. Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel („lasciate ogni speranza, voi ch'entrate”), mert nem fogsz tudni ellenállni annak a varázsnak, amit ez a márka közvetít minden egyes órájában. 2013-at írtunk ekkor, és az EDOX ebben az évben mutatta be azt a DELFIN modellt, amely az 1961-es legelső búvárórájuk reinkarnációja volt. A mai szemmel nézve is nagyon szép modell erős karakterrel rendelkezett, pompás 9 soros acélszíjjal vagy integrált bőrszíjjal készült, amit csak 3 évvel később követett a gumiszíjas változat, ám még ennél is keskenyedő, finom, puha kaucsukot használtak. Jól mutatja ez is, hogy ekkor még az EDOX egy búvárórát is az elegancia irányából közelített meg. Aztán ez a modell is megújult, modernebb lett, bár az átütőereje kicsit elveszett.

 

EDOX Delfin: Egy ikonikus modell újjászületése

 

Egy évtized kellett ahhoz, hogy a DELFIN a márka egyik legszebb és legerősebb modellcsaládjaként szülessen újjá, méltó folytatásaként a 10 évvel korábbinak, és megkoronázva a 60 évvel ezelőtti eredetit. A modell közismert története és a történelmi múlt romantikája azonban szakmai szempontból nem sokat nyom a latban, ám az annál inkább, hogy az új modelleken semmiben sem egyszerűsítették (sok más gyártóval szemben) az eredeti, kiválóan megtervezett konstrukciót: a dupla hátlap, az acélkeretes, csavarozott szerkezetrögzítő, a speciális dupla O-gyűrűs rendszer, a különleges védőtömítések nem csak papíron léteznek, hanem valóban ma is beépítésre kerülnek az órákba, kiemelkedő biztonságot és ellenállóképeséget biztosítva (és egyúttal megkeserítve azon hozzá nem értők életét, akik felnyitni próbálják a tokot). Mindez pedig kiegészül azzal a pazar kidolgozási minőséggel, ami a legújabb gyártási technológiákon és az EDOX igényességén alapszik.

 

EDOX Delfin: Egy ikonikus modell újjászületése

 

A tizenkétszögű üvegrámával keretezett számlapokon az RC TRITEC által gyártott Swiss SuperLumiNova legmodernebb, a hagyományosnál 60%-kal jobb láthatóságot biztosító festését alkalmazták. A nagy színmélységű számlapok felett tartós, magas ellenállóságú és karcálló zafírkristályt helyeztek el, amit nem kevesebb, mint háromszoros (!) tükröződéscsökkentő réteggel vontak be; a számlap rendkívüli meggyőző ereje épp ennek köszönhető. És persze a kiosztásának is: a kronográfoknál megszokott három segédszámlapot kettőre redukálták, ami ugyan csak 30 percnyi stoppermérést tesz lehetővé, de cserébe egy jól áttekinthető, kevésbé zsúfolt számlapot kapunk, amin kiemelt szerephez jut a 6 óránál lévő dátum, és a felette megjelenő, büszkén viselt történelmi név.

 

EDOX Delfin: Egy ikonikus modell újjászületése

 

Az üvegrámák között festetteket is találunk, ám a festés nélkülieknél sincs hiányérzetünk, mi több, ezek jóval különlegesebbek, köszönhetően a komoly aprólékossággal és igényességgel készült megmunkálásnak. A remekbeszabott tokokhoz tervezett, azokkal tökéletes egységet alkotó, masszív acél- és gumiszíjak tovább emelik az órák maximalista megjelenését. A fémszíjakon elhelyezett biztonsági zár nyomógombos megoldása révén kényelmes és egyszerű használatot tesz lehetővé, rejtett kialakítása pedig nem töri meg a szíj karkötő jellegét.

 

Ennek csak egy komoly hibája van, hogy a fémszíj nem mindenki kezére méretezhető tökéletesen, mert nincs (csúnya, ám hasznos) finombeállítási lehetőség. Ez a korábbi szériáknál gyakorta okozott gondot, ami a gyár tervezőit megoldás keresésére sarkallta: az új modelleken immár a fémszíj mindkét oldalán találunk az egész csatszemek mellett kisebb, un. félszemeket is, ami lehetővé teszi, hogy a szíj tökéletesen illeszkedjen eltérő vastagságú csuklókhoz is.

 

EDOX Delfin: Egy ikonikus modell újjászületése

 

Ma már egy karóra hátlapja sem egy kislemez B oldala, hanem egy ugyanolyan fontos felület, mint az óra többi része: mesélnie kell arról, milyen órával van dolgunk. Ebben az esetében sincs ez másként: az ikonikus THE WATER CHAMPION felirat, és a vízből kiemelkedő, visszhanggal tájékozódó, kiemelkedő értelmi képességekkel rendelkező delfin gravírozott képe díszíti a menetes hátlapot.

 

EDOX Delfin: Egy ikonikus modell újjászületése

 

A 200 méterig vízálló, menetes koronával szerelt órák mindegyike egyedi sorszámmal van ellátva, hasonlóképp az EDOX katalógusának minden darabjához. Az órák díszdoboza sem mindennapi: a box elején megjelenő homokóra a márka védjegye.

 

Végezetül térjünk ki arra, hogy szükségünk van-e búvárórára (a dizájnon kívül) a napi használat során, vagy akár egy nyaralás alkalmával, amikor nemhogy 200, de még 20 méter mélyre sem fogunk soha lemerülni. A válasz: igen. Egy menetes korona nélkül szerelt óra minden esetben magában hordozza a bepárásodás esélyét, akár medencében történő úszás folyamán is (a korona nincs fixálva, ezért szándékunk ellenére is megmozdulhat), egy vízparti napozást követő frissítő vízbe merülés pedig olyan pillanatnyi hősokkot okoz, amit egy acéltokos óra nehezen visel el. Utóbbihoz, ha nem akarunk kockáztatni, a 200 méteres (20 atmoszférás) nyomásállóság minimum szükséges.

 

EDOX Delfin: Egy ikonikus modell újjászületése

 

A fenti cikkünkben bemutatott EDOX DELFIN kronográfok teljes választéka:

 

EDOX Delfin: Egy ikonikus modell újjászületése

 

ROGER’S PRÉMIUM SZERVIZ

Svájci óra szaküzletünkben megvásárolt minden EDOX órához díjmentesen biztosítjuk ROGER’S PRÉMIUM SZERVIZ szolgáltatásunkat, amely a kvarcszerkezetek pontosságát és áramfelvételének műszeres ellenőrzését, vízállósági tesztet, a tömítések rugalmasságának fenntartását biztosító ápoló karbantartást, és a fémszíjak személyre szabott méretre igazítását is magában foglalja.

 

Ezen felül a 2 éves gyári jótállás 5 évre meghosszabbítható. Ennek feltétele egy ellenőrzés és ápoló karbantartás az óra 2 éves korában, melyet vásárlóink részére kedvezményes áron végzünk el.

 

Az akár EGYEDI GRAVÍROZÁSSAL ellátott svájci óráinkat DÍSZDOBOZBAN adjuk át, amire extra, szalaggal átkötött DÍSZCSOMAGOLÁS is kérhető.

NYITVATARTÁSUNK

Hétfőtől szombatig, minden nap 10 és 18 óra között.
Edox órák listázása › Böngésszen a teljes kollekcióban
Elérhetőség
Ismerjen meg bennünket › Történetünk, üzleteink, elérhetőségek
5 év prémium garancia
Roger's Prémium+ Garancia › Ismerkedjen meg a garancia részleteivel
Elérhetőségeink: Roger's premium
Roger's Premium
Debrecen, Piac u. 31.
Tel.: +36 (20) 335-3333
E-mail: 
Nyitva: Hétfő-szombat 10:00-18:00
Hírlevél feliratkozás
2024 © Minden jog fenntartva! Az oldal folymatos fejlesztés alatt áll, az esetlegesen fennálló hibákért
és pontatlanságokért elnézésüket kérjük. Minden visszajelzést örömmel fogadunk.
* Az ingyenes házhozszállítást Magyarország területén tudjuk biztosítani.
WebDeb - Ahol a weblapok születnek...
2024 © Minden jog fenntartva! Az oldal folymatos fejlesztés alatt áll, az esetlegesen fennálló hibákért és pontatlanságokért elnézésüket kérjük. Minden visszajelzést örömmel fogadunk.
* Az ingyenes házhozszállítást Magyarország területén tudjuk biztosítani.

WebDeb - Ahol a weblapok születnek...
KeresésLakatKosárNyílNyílcbcbcbcbpipa